Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Δημήτρη Λάγιο (11 Απριλίου 1991)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Δημήτρη Λάγιο (11 Απριλίου 1991)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Δημήτρη Λάγιο (11 Απριλίου 1991)

Στις 11 Απριλίου 1991 «έφυγε» -εξαιρετικά πρόωρα- από τη ζωή ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη αυτού του ευαίσθητου καλλιτέχνη, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ το ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη «Ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος».

Εκπομπή-αφιέρωμα στον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο (1952 – 1991), η οποία παρακολουθεί τη γόνιμη μουσική και προσωπική του πορεία μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1991. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο συνθέτης αυτοπαρουσιάζεται, μιλώντας για τον γενέθλιο τόπο του, τη Ζάκυνθο, τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του από τη φόρμα του δημοτικού τραγουδιού.

Αναφέρεται στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, που κυκλοφόρησε το 1982, και στις συνεργασίες του με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Γιώργος Νταλάρας. Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην προβολή και διάσωση της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης, με τη διοργάνωση των Γιορτών Ζακύνθου, αλλά και με την ίδρυση του Κάλβειου Ωδείου στο νησί.

Εκτός από τη Ζάκυνθο, τόπος έμπνευσης για τον συνθέτη υπήρξε η Κύπρος με την τραγική ιστορία της. Γίνεται αναφορά στη συνεργασία του με το κυπριακό φωνητικό συγκρότημα «Διάσταση», καθώς και στις ποικίλες δισκογραφικές του δουλειές, με έμφαση στις δύο τελευταίες με τίτλο «Ρωγμές» και «Ερωτική πρόβα», που χαρακτηρίζονται από διάθεση σαφώς πιο εσωστρεφή και προσωπική. Τη δημιουργική πορεία αυτού του ευαίσθητου «δόκιμου μουσικού και ανθρώπου», όπως αυτοαποκαλούνταν, ανέκοψε ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από συναυλίες του και αποσπάσματα ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε ο συνθέτης στο διάστημα 1983-1991, πλάνα αρχείου από τη γενέτειρά του Ζάκυνθο, ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό φωτίζει την τρυφερή σχέση που είχε με την κόρη του Υακίνθη. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκινησιακά φορτισμένης εκπομπής, ενήλικη πλέον, η κόρη του συνθέτη τραγουδά απόσπασμα από τους μελοποιημένους Ψαλμούς του Δαβίδ, που περιλαμβάνονται στο έργο «Ίνα τι».

Ακόμη, στην εκπομπή ακούγονται πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του συνθέτη, όπως τα «Γεια σου κύριε Μενεξέ», «Ήλιος ηλιάτορας», «Θα με δικάσει», «Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος», «Τούτη η πόλη», «Χρόνια περιφρονημένα», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Το τρελοβάπορο», «Τα δάκρυα της Αμμοχώστου», «Ρωγμές» κ.ά.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Πανδώρα Μουρίκη

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dimitris-lagios-11-aprilioy-1991-3/