Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Δημήτρη Ποταμίτη (26/02/2003)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Δημήτρη Ποταμίτη (26/02/2003)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Δημήτρη Ποταμίτη (26 Φεβρουαρίου 2003)

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Δημήτρη Ποταμίτη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Φεβρουαρίου 2003. Θεατρικός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ποιητής, ο Δημήτρης Ποταμίτης συνέδεσε τη δραστηριότητά του με το Θέατρο Έρευνας στου Ζωγράφου, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις από το 1973 και για τρεις δεκαετίες. Ασχολήθηκε, επίσης, με το θέατρο για παιδιά, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξή του στην Ελλάδα. Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1965 με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στην τραγωδία «Άλκηστις» του Ευριπίδη, δίπλα στην Παξινού και στον Κωτσόπουλο.

Δείτε στη διεύθυνση http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ, το αρχαίο δράμα «Ατρείδες» που ανέβασε το Θέατρο Έρευνας, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη, με τον ίδιο στο ρόλο του Ορέστη, το καλοκαίρι του 1979 στον Λυκαβηττό. Την τηλεσκηνοθεσία υπογράφει ο Στέλιος Ράλλης, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λίλη Παπαγιάννη, Πίτσα Μπουρνόζου, Κώστας Μεσσάρης και Ανδρέας Φιλιππίδης. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη και μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη.  Οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων έγιναν από τους Άγγελο Τερζάκη, Κ.Χ. Μύρη, Θρασ. Σταύρου και Τάκη Ρούσσο.

Στην παράσταση προβάλλεται το χρονικό του Οίκου των Ατρειδών -ξεκινώντας από τα Θυέστεια δείπνα και φτάνοντας ώς το τέλος της «Ιφιγένειας εν Ταύροις»- μέσα από αποσπάσματα των σωζόμενων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, που αναφέρονται στον Κύκλο των Ατρειδών, σε σύνθεση του Κ.Χ. Μύρη. Ο Αγαμέμνονας (Ανδρέας Φιλιππίδης) θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια (Νανά Νικολάου) για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα (Λίλη Παπαγιάννη), περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης (Δημήτρης Ποταμίτης) και η Ηλέκτρα (Πίτσα Μπουρνόζου) αποφασίζουν να σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο (Κώστας Μεσσάρης) για να εκδικηθούν για το θάνατο του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Με εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για το «Θέατρο της Δευτέρας» και προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 12 Νοεμβρίου 1979.

Διάρκεια: 121’

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dimitris-potamitis-26-fevroyarioy-2003/