Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Γκιωνάκη (25.08.2002)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Γκιωνάκη (25.08.2002)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γιάννη Γκιωνάκη (25 Αυγούστου 2002)

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Αυγούστου 2002, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Πρόσωπα θεάτρου – Γιάννης Γκιωνάκης».

Τα «Πρόσωπα θεάτρου» είναι σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κωμικό ηθοποιό Γιάννη Γκιωνάκη, ο οποίος αυτοβιογραφείται. Ο καλλιτέχνης μιλάει για τη ζωή του, τον πατέρα του, τις σπουδές του και την καλλιτεχνική του πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Αναφέρεται στη συνεργασία του με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του.

Στην αρχή της αφήγησής του εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το θέατρο, αν και φοιτητής ο ίδιος της Ιατρικής, και περιγράφει την κλίση του από νεαρή ηλικία στη μουσική και στο υποκριτικό ταλέντο, με αναφορά στις μιμήσεις του. Στη συνέχεια, αφηγείται την πρώτη του γνωριμία με τον Κάρολο Κουν και τις εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Επίσης, θυμάται το πρώτο του νούμερο στη θεατρική σκηνή, ενώ ο ίδιος υπήρξε από τους βασικότερους ερμηνευτές των έργων του Δημήτρη Ψαθά. Μιλάει για τους ρόλους του στα έργα κλασικού ρεπερτορίου στην «Ελληνική Σκηνή» του Δημήτρη Ροντήρη και στο Εθνικό Θέατρο.

Στην εκπομπή περιλαμβάνεται συνέντευξη του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου, ο οποίος εξαίρει το ταλέντο του καλλιτέχνη και τα χαρακτηριστικά της υποκριτικής του, τα οποία προσιδιάζουν στους χαρακτήρες της ιταλικής κωμωδίας Commedia dell’ arte, ενώ τον θεωρεί συνεχιστή των μεγάλων της ελληνικής επιθεώρησης. Ο ίδιος ο Γιάννης Γκιωνάκης κάνει λόγο για το θεατρικό είδος της επιθεώρησης και τις απαιτήσεις του, από την πλευρά του ηθοποιού.

Τη δεκαετία του ’70 κάνει στροφή στο ρεπερτόριο, συνεργάζεται με το «Προσκήνιο» του Σολομού και κάνει δύο σημαντικές ερμηνείες στον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και στον «Κοριό» του Μαγιακόφσκι.

Ακόμη, αφηγείται περιστατικά από το θέατρο και μιλάει για τη σχέση του με το κοινό και τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου. Τέλος, αναφέρεται στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς δεκάδες είναι οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε ο Γιάννης Γκιωνάκης, όπου οι ερμηνείες του υπήρξαν μοναδικές. Επίσης, η κόρη του, Πωλίνα Γκιωνάκη, μιλάει για τον πατέρα της.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε ο Γιάννης Γκιωνάκης, καθώς και από την ιδιωτική του ζωή. Επιπλέον, προβάλλονται αποσπάσματα από την κινηματογραφική ταινία «Τα κίτρινα γάντια».

Έτος παραγωγής: 1983

Σκηνοθεσία: Ερμής Βελλόπουλος

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giannis-gkionakis-25-aygoystoy-2002/