Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Ζουγανέλη (18 Αυγούστου 2006)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Ζουγανέλη (18 Αυγούστου 2006)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γιάννη Ζουγανέλη (18 Αυγούστου 2006)

Στις 18 Αυγούστου 2006 «έφυγε» από τη ζωή ο μουσικός, δεξιοτέχνης της τούμπας, Γιάννης Ζουγανέλης (1938-2006), ο οποίος κατάφερε να ταυτίσει το όνομά του με το ογκοδέστερο χάλκινο πνευστό, την τούμπα, και με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουμπίστες της εποχής του.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η ιστορία των χρόνων μου – Γιάννης Ζουγανέλης».

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου» καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στον μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη, δεξιοτέχνη της τούμπας, εστιάζοντας στο 1984, χρονιά σημαντική τόσο για το έργο του όσο και για τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης αφηγείται την περιπέτεια μιας ζωής γεμάτης εκπλήξεις, εστιάζοντας σε μια χρονολογία-σταθμό για την πορεία της τούμπας στην Ελλάδα: το 1984. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938. Ξεκινώντας ως τρόφιμος στο Αναμορφωτικό Ίδρυμα Αρρένων Κορυδαλλού, όπου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την τούμπα, προχώρησε με σταθερά βήματα μέχρι την κορυφή, αφού ταυτίστηκε με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο και αποκάλυψε τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες που το κατέστησαν όργανο σολιστικό από όργανο συνοδείας που ήταν έως τότε. Αναφέρεται στις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών, στη ζωή του στην Πάτρα και στην επαφή του με λαϊκούς μουσικούς εκεί, και τη μετεγκατάστασή του στην Αθήνα μαζί με τη γυναίκα του Ελένη, καθώς και στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης.

Σημαντικός σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η συμμετοχή του, το 1965, στο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής στο Βέλγιο, όπου αντιπροσώπευσε την Ελλάδα. Κατόπιν, μέσα από αξιόλογες συνεργασίες που έφεραν τη διεθνή αναγνώριση, καταξιώθηκε ως δεξιοτέχνης μουσικός της τούμπας. Ο Θόδωρος Αντωνίου ήταν ο πρώτος συνθέτης που έγραψε για τούμπα, το «Έξι Λάικς» (Six Likes) το 1967, και ακολούθησαν κι άλλοι, όπως οι Νικήτας, Δραγατάκης, Καλογερόπουλος, Μιχαηλίδης, που έγραψαν έργα ειδικά για τον Γιάννη Ζουγανέλη, τα οποία ως σολίστ ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Ο ίδιος αναφέρεται επίσης, στη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο «Sweet Movie».

Εκτός μουσικής, ασχολήθηκε με τα Γράμματα, εκδίδοντας με τον Γιάννη Πατίλη το περιοδικό «Κριτική και Κείμενα». Τέλος, μιλάει στην εκπομπή για τη γνωριμία του με τον ποιητή Νίκο Καρούζο και για τις συνομιλίες τους.

Την αφήγησή του πλαισιώνει οπτικοακουστικό υλικό με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το 1984 τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς και στιγμιότυπα από συναυλίες στις οποίες συμμετείχε.

Ακόμη, προβάλλεται απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή της σειράς «Παρασκήνιο», όπου ο Γ. Ζουγανέλης συζητεί με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά.

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giannis-zoyganelis-18-aygoystoy-2006/