Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιώργο Μπουζιάνη (22.10.1959)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιώργο Μπουζιάνη (22.10.1959)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γιώργο Μπουζιάνη – 22 Οκτωβρίου 1959

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Γιώργος Μπουζιάνης», στην οποία ο ιστορικός Τέχνης Δημήτρης Δεληγιάννης συζητεί και αναλύει το έργο του ιδιαιτέρως σημαντικού Έλληνα ζωγράφου με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη και τον ζωγράφο Χρόνη Μπότσογλου.

Αφιερωμένο στον ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» συνθέτει το πορτρέτο ενός σημαντικού καλλιτέχνη, μέσα από μια συζήτηση για το έργο και τη ζωή του. Ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Δεληγιάννης συνομιλεί με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, σχολιάζουν την εξέλιξη του Γιώργου Μπουζιάνη μέσα από μια διαρκή ανησυχία, μια δημιουργική διαδικασία έκφρασης της ευαισθησίας του καλλιτέχνη, που τον οδήγησε μέχρι και την αφαίρεση.

Ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου εξηγεί τη σημασία του έργου του Γιώργου Μπουζιάνη στην καλλιτεχνική του εξέλιξη και πορεία και ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη τη σχέση του έργου του με τον εξπρεσιονισμό, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τη σημασία του σχεδίου και του χρώματος στο έργο του, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν στα κάδρα του Μπουζιάνη, την απλότητα που αποπνέουν τα πολυχρωματικά έργα του και τον έντονο λυρικό και ποιητικό χαρακτήρα τους.

Ο ζωγράφος Δανιήλ περιγράφει τη συγκλονιστική εμπειρία που βίωσε, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’40 (στην πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μπουζιάνη στην αίθουσα «Παρνασσός» το 1949) είδε για πρώτη φορά έργα του. Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που κατέστησαν σαφές στη γενιά των νέων καλλιτεχνών της εποχής εκείνης, το ότι ο Γιώργος Μπουζιάνης παρουσίαζε μια εντελώς διαφορετική τέχνη, επιτρέποντας να αναδύεται ξεκάθαρα το εσωτερικό του αντικειμένου που τον απασχολούσε κάθε φορά. Αποφεύγοντας οποιαδήποτε σχολαστική περιγραφή της φόρμας, ο Μπουζιάνης  κατέστησε ιδιαιτέρως δύσκολη για τους κριτικούς την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο Χρόνης Μπότσογλου, αφού εξηγεί γιατί ο Μπουζιάνης δεν είναι εξπρεσιονιστής, αντιπαραβάλει έργα του με άλλα μεταγενέστερων εκπροσώπων του ρεύματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ρεύμα το οποίο, τόσο ο Δημήτρης Δεληγιάννης όσο και ο Χρόνης Μπότσογλου, συμφωνούν ότι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί συγγενές με την τέχνη του Μπουζιάνη.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, αναφορές στη βιογραφία και στο έργο του ζωγράφου, ενώ παράλληλα προβάλλεται μεγάλος αριθμός πλάνων με λεπτομέρειες έργων και σχεδίων του Γιώργου Μπουζιάνη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Έτος παραγωγής: 2004

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-sto-ergo-kai-ti-zoi-toy-spoydaioy-ellina-zografoy-giorgoy-mpoyziani/