Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιώργο Σικελιώτη (04.09.1984)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιώργο Σικελιώτη (04.09.1984)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στον Γιώργο Σικελιώτη (4 Σεπτεμβρίου 1984)

 Πριν από 35 χρόνια, στις 4 Σεπτεμβρίου 1984, «έφυγε» από τη ζωή ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Σικελιώτης έχοντας συμπληρώσει πενηνταετή καλλιτεχνική δραστηριότητα (1935-1984) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, με ένα σπάνιο ντοκουμέντο της δεκαετίας του ’70, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Συνάντηση με τους δημιουργούς-Ο ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης».

Σειρά εκπομπών του 1975 με θέμα Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Σικελιώτη (γεν. 1917- θαν. 1984), ο οποίος μιλάει για το έργο του.

Ο Γιώργος Σικελιώτης, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στη Σμύρνη και με τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Καισαριανή. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1939), είχε δασκάλους του τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1954 στις αίθουσες της εφημερίδας «Το Βήμα». Από τότε και μέχρι το θάνατό του έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1965 οργάνωσε ατομική έκθεση στην Νέα Υόρκη.

Ο φακός της εκπομπής καταγράφει πλάνα από τον καλλιτέχνη στο εργαστήριό του την ώρα της δημιουργίας. Παράλληλα, ο ίδιος μιλάει για τη ζωγραφική του και κατατάσσει το έργο του χρονολογικά. Διακρίνει τα χρόνια της μαθητείας του στη Σχολή Καλών Τεχνών (1935-1940), καθώς και την περίοδο του πολέμου και της Αντίστασης, όπου στα σχέδια και στα χαρακτικά του απεικόνισε το δράμα που βίωνε ο τόπος, συμβάλλοντας στον αγώνα κατά του κατακτητή. Ειδική μνεία κάνει στο διάστημα 1945-1950, οπότε άρχισε να διαμορφώνει το προσωπικό του ύφος: μια ζωγραφική γνήσια ελληνική βγαλμένη από την λαϊκή παράδοση, με κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του τις στέρεες μορφές και την έμφαση στο σχήμα. Στη συνέχεια, αναφέρεται, στα θέματά του και στις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζουν στο έργο του. Επίσης, θυμάται τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία, όπου αποτύπωσε το παλιό βιομηχανικό της τοπίο στο ζωγραφικό και χαρακτικό του έργο.

Το 1975 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε αναδρομική έκθεση του έργου του. Η εκπομπή περιηγείται στους χώρους της έκθεσης και ο Γιώργος Σικελιώτης αναφέρεται στην μεγάλη σημασία του γεγονότος. Τέλος, μιλάει για τις επιδράσεις που δέχτηκε η τέχνη του από την παράδοση του θεάτρου σκιών και τις φιγούρες του Καραγκιόζη.

Η εκπομπή προβλήθηκε από την ΕΙΡΤ στις 10 Νοεμβρίου 1975.

Παραγωγή-σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm, στο οποίο είναι αποτυπωμένο το ντοκιμαντέρ, συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-sikeliotis-4-septemvrioy-1984/