Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γρηγόρη Γρηγορίου (1 Ιουνίου 1919)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γρηγόρη Γρηγορίου (1 Ιουνίου 1919)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

 στον Γρηγόρη Γρηγορίου (1 Ιουνίου 1919)

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου (1 Ιουνίου 1919). Δείτε στο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την αποτίμηση της κινηματογραφικής του πορείας, όπως την έκανε ο ίδιος το 1997, στην εκπομπή «Ο έρωτας των πρώτων πλάνων-Γρηγόρης Γρηγορίου».

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του, μέσα από τη δική του αφήγηση. Ο Γρηγόρης Γρηγορίου θυμάται τα παιδικά του χρόνια, μιλά για το διήγημα που έγραψε όταν ήταν μόλις δέκα ετών, αλλά και για το ενδιαφέρον που είχε για το θέατρο. Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή του από το σκασιαρχείο, όπως αποκαλύπτει. «Το έσκαγα από το σχολείο και πήγαινα στον κινηματογράφο. Πολλές φορές έβλεπα και τρεις ταινίες την ημέρα. Έχω φάει και αποβολή!», λέει χαρακτηριστικά. Μετά ήρθε ο πόλεμος, πήγε στρατιώτης, τον έπιασαν αιχμάλωτο οι Γερμανοί στην Κρήτη, ενώ επιστρέφοντας στην Αθήνα έζησε την Κατοχή. Τότε ήταν που αποφάσισε να γίνει σκηνοθέτης του κινηματογράφου. «Είδα μια ελληνική ταινία, τη «Φωνή της καρδιάς» και ξαφνικά ανακάλυψα ότι και στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε ταινίες, όπως και στην Ευρώπη», εξηγεί.

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου, αποκαλύπτει επίσης ότι έμαθε πώς λειτουργεί ο κινηματογράφος από κάποιον Αιγύπτιο, που είχε κάνει σπουδές κινηματογράφου δι’ αλληλογραφίας, τον οποίο γνώρισε όταν εργάζονταν ως υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρίας. Αναφέρεται επίσης στην πρώτη του ταινία «Ο κόκκινος βράχος», που βγήκε στις αίθουσες το 1949, αλλά και σε αυτές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια κι εξηγεί γιατί τις αγαπά όλες, όπως και γιατί αποφάσισε να σταματήσει τον κινηματογράφο. Τέλος αναφέρεται στην τηλεοπτική του σταδιοδρομία, η οποία είναι επίσης σημαντική.

Για τον Γρηγόρη Γρηγορίου μιλούν ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Χαρίτος, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Θόδωρος Αδαμόπουλος και η ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου, η οποία αναφέρεται στη συνεργασία τους στην ταινία «Πικρό ψωμί». Ο Χάρρυ Κλυνν και ο Τέλης Ζώτος αποκαλύπτουν παρασκήνια από την ταινία του «Τα 201 καναρίνια», όπως και ο Γιώργος Κατσαρός, που είχε γράψει τη μουσική. Τις αναμνήσεις τους από τη συνεργασία τους με τον Γρηγόρη Γρηγορίου ξετυλίγουν επίσης ο Πέτρος Φυσσούν, η Βούλα Ζουμπουλάκη, η Βέρα Κρούσκα και η Ξένια Καλογεροπούλου, ενώ ο γιος του Στέλιος Γρηγορίου εξηγεί πόσο συνυφασμένη είναι η ζωή του με το επάγγελμα του πατέρα του. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες του, όπως και φωτογραφικό υλικό από την καλλιτεχνική του πορεία.

Έτος παραγωγής: 1997
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/grigoris-grigorioy-1-ioynioy-1919/