Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Στις 29 Μαρτίου 2011 «έφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, του οποίου το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στη διεύθυνση http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Πρόσωπα Θεάτρου-Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του ’80, όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος αφηγείται την προσωπική του πορεία. Περιγράφει πώς μια παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, που είδε τυχαία, έγινε η αιτία να στραφεί στο θέατρο και αναφέρεται στα πρώτα του θεατρικά έργα και τη συνεργασία με το θίασο Λεμού. Η αναγνώρισή του ως θεατρικού συγγραφέα ήρθε το 1956 με το έργο του «Η Έβδομη μέρα της Δημιουργίας», το οποίο επιλέχθηκε για να εγκαινιάσει τη δεύτερη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (μετέπειτα Νέα Σκηνή).

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στα θέματα των έργων του και στις οικουμενικές αξίες που εκφράζουν. Στα ρεαλιστικά του έργα συμπεριλαμβάνονται το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του» (1957), που παίχτηκε σ’ ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και «Η Αυλή των Θαυμάτων» (1957), έργο-σταθμό για το νεοελληνικό θέατρο, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης και γνώρισε τεράστια απήχηση. Για το έργο αυτό μιλούν στην εκπομπή οι ηθοποιοί Ιάκωβος Ψαρράς και Μπέτυ Βαλάση.

Στη συνέχεια, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αφηγείται προσωπικά του βιώματα, μιλάει για τη Νάξο, το νησί όπου γεννήθηκε και τις αναμνήσεις που σημάδεψαν τα έργα του, σε αντίστιξη με την εμπειρία του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στα έργα που έγραψε στη διάρκεια της Δικτατορίας: «Το μεγάλο μας τσίρκο» που το 1973 μετατράπηκε σε αντιδικτατορική εκδήλωση, «Το κουκί και το ρεβύθι», «Ο εχθρός λαός», ανεβασμένα και τα τρία από το θίασο Καρέζη-Καζάκος. Μιλάει ακόμη για τη θεατρική συγγραφή και τη λειτουργία του ηθοποιού. Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τη δουλειά του μιλάει ο ηθοποιός Γιώργος Αρμένης.

Πέρα από τα έργα του για το θέατρο, έγραψε επίσης για τον κινηματογράφο: «Στέλλα», «Δράκος», «Αρπαγή της Περσεφόνης», «Το κανόνι και τ΄αηδόνι». Το 1981 ανέλαβε τη διεύθυνση της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και εξηγεί στην εκπομπή την επιλογή του αυτή. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις θεατρικών του έργων.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αρβανίτης

Παραγωγή: ΕΡΤ1 1984

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/iakovos-kampanellis-29-martioy-2011/