Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κάρολο Κουν (14 Φεβρουαρίου 1987)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κάρολο Κουν (14 Φεβρουαρίου 1987)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Κάρολο Κουν (14 Φεβρουαρίου 1987)

Στις 14 Φεβρουαρίου 1987 «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου Κάρολος Κουν. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνηςπαρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το ντοκιμαντέρ «Κάρολος Κουν – Οικογενειακές φωτογραφίες».

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ του Μίμη Κουγιουμτζή αφιερωμένο στη μνήμη του σκηνοθέτη και δημιουργού του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1908-1987), το οποίο με αφηγηματικό τρόπο και μέσα από αποσπάσματα ποιημάτων που έγραψε ο ίδιος ο Κουν («Είκοσι Δύο Ποιήματα», 1938), επιχειρεί να ανασυνθέσει στοιχεία της προσωπικότητάς του. Aναμνήσεις και βιωματικές εμπειρίες που σχετίζονται με τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Καρόλου Κουν καταγράφουν στιγμές από τη σχέση του με τους γονείς του, το κλίμα μέσα στο οποίο μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, το ρωμαίικο αστικό περιβάλλον που ανατράφηκε, τη Γερμανίδα γκουβερνάντα που τον μεγάλωσε, τους κατ’ οίκον διδασκάλους, τις σπουδές του στη Ροβέρτειο Σχολή.

Αφηγείται ο Μίμης Κουγιουμτζής, με την απόδοση των ποιημάτων να ανήκει στον ίδιο και τη Ρένη Πιττακή. Περιέχονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Καρόλου Κουν και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του, ενώ κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλεται ηχητικό υλικό από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Το πορτραίτο της Πέμπτης» (1976), στο οποίο ακούγονται οι μαθητές του Κουν, Θύμιος Καρακατσάνης, Νέλλη Αγγελίδου, Βάσος Ανδρονίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάρθα Βούρτση, να μιλούν για το δάσκαλό τους.

Επίσης, περιλαμβάνονται ηχητικά αποσπάσματα με τον Γιώργο Λαζάνη και τη Μελίνα Μερκούρη, πλάνα με σκηνές από την ιδιωτική ζωή του σπουδαίου σκηνοθέτη, καθώς και στιγμιότυπα από πρόβες παραστάσεων στο Θέατρο Τέχνης. Την αφήγηση πλαισιώνει η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μίμης Κουγιουμτζής

Παραγωγή: 2000

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/karolos-koyn-14-fevroyarioy-1987/