Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

1.56 copy

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (23 Απριλίου 1998), το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/konstantinos-karamanlis-23-aprilioy-1998/ την εκπομπή «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Το τέλος μιας εποχής». Ένα «Ριμέικ» αφιέρωμα με τη Ρένα Θεολογίδου, το οποίο προβλήθηκε την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

4.17 copy

Η εκπομπή εστιάζει στην πολιτική δράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεκινώντας από το Νοέμβριο του 1952, όταν ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων Έργων, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Ελληνικού Συναγερμού. Ακολουθούν τα γεγονότα της πρώτης πρωθυπουργίας του, στα μέσα του 1955, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου και της νίκης στις εκλογές του 1956 με τη νεοσύστατη ΕΡΕ. Η εκπομπή αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική του πορεία ώς το 1964, όταν φεύγει από την Ελλάδα για να επανέλθει μία δεκαετία αργότερα, το 1974, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις και τις διαφωνίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη βασιλική οικογένεια, στο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στις εξελίξεις στο εξωτερικό, στο Κυπριακό ζήτημα, στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και τους ηγέτες τους.

1.28 copy

Στην εκπομπή προβάλλεται απόσπασμα συνέντευξης της εκδότριας Ελένης Βλάχου, η οποία περιγράφει στιγμιότυπα από το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής. Επίσης, προβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Ανδρέα Μοθωνιού, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γεωργίου Παπανδρέου και του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, οι οποίοι σχολιάζουν τα γεγονότα που σκίασαν τις εκλογές του 1961 και ειδικά τις κατηγορίες για «βία και νοθεία». Ο Γεώργιος Ράλλης αναφέρεται και στη διαφωνία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον εκλογικό νόμο, που οδήγησε στις εκλογές του 1958. Τέλος, προβάλλεται απόσπασμα από συνέντευξη της Μπέτυς Αμπατιέλου, στο οποίο η ίδια περιγράφει το περιστατικό της συνάντησής της με τη Φρειδερίκη κατά την επίσκεψη της τελευταίας στο Λονδίνο το 1963.

C-113_02 copy

Η εκπομπή πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό, από επίκαιρα της Γενικής Γραμματείας Τύπου, που αναφέρονται στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1952 μέχρι και το 1974. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα επίκαιρα με τις πρώτες καταγεγραμμένες εικόνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υπουργού Δημοσίων Έργων σε επιθεωρήσεις, εγκαίνια και θεμελιώσεις έργων άρδευσης, ύδρευσης και οδοποιίας.

1.156 copy

Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται επίσης φωτογραφικό υλικό από την πολιτική δράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τη Μεταπολίτευση, μέσα από το φακό του φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.  

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς.

1.182 copy 4.7 copy A-350_02 copy C-155_01 copy