Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κώστα Κοτζιά

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κώστα Κοτζιά

καπνισμένος-ουρανός-1021x576

Η ΕΡΤ, τιμά τη μνήμη του λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Κώστα Κοτζιά (1921 – 5 Νοεμβρίου 1979), με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από το θάνατό του.

Ειδικότερα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afier wmata/kostas-kotzias-5-noemvri ou-1979/ απόσπασμα από το 1ο επεισόδιο της τηλεοπτικής μεταφοράς του έργου του «Καπνισμένος ουρανός», με το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο της λογοτεχνίας το 1957 και τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Δήμου Αθηναίων. Υπήρξε αντιπροσωπευτικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας με αναφορές στις συνέπειες του Εμφυλίου και στην Αντίσταση κατά τη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ο Κώστας Κοτζιάς ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή θεατρικών έργων. Μετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967 κατέφυγε στη Μόσχα, από όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Η σειρά «Καπνισμένος ουρανός» άρχισε να προβάλλεται τον Φεβρουάριο του 1985 από την ΕΡΤ-2, σε διασκευή του Βαγγέλη Γκούφα και σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Η δράση τοποθετείται σε μια προσφυγική γειτονιά, ανατρέχοντας στα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας, της Κατοχής και της Αντίστασης και ξετυλίγοντας τις ιστορίες των ηρώων και τον αγώνα τους στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, παράλληλα με τα κρίσιμα γεγονότα της περιόδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρθα Βούρτση, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Μοσχίδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Έρση Μαλικένζου, Νίκος Λυκομήτρος κ.ά. Τη μουσική έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου και τους στίχους ο Βαγγέλης Γκούφας.

Επίσης, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, αναρτήθηκε σχετικό έντυπο και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».