Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Λευτέρη Βογιατζή (02.05.2013)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Λευτέρη Βογιατζή (02.05.2013)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Λευτέρη Βογιατζή (2 Μαΐου 2013)

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή, στις 2 Μαΐου 2013. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στη διεύθυνση http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/την εκπομπή «Η ιστορία των χρόνων μου-Λευτέρης Βογιατζής, 1982».

Στην εκπομπή, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής εστιάζει την αφήγησή του στο 1982, χρονιά σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία. Αναφέρεται στην ιστορία της δημιουργίας της θεατρικής ομάδας «Σκηνή», αρχικό πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν, εκτός από τον ίδιο, οι ηθοποιοί Ράνια Οικονομίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Άννα Κoκκίνου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Τάσος Μπαντής και Δημήτρης Καταλειφός. «Νομίζω ότι για να γεννηθεί κάτι καινούργιο πρέπει να έχει αρκετές περιοχές, πάνω στις οποίες να πατά με ασφάλεια. Μια από αυτές τις περιοχές για μας ήταν φίλοι, που άκουγαν τα σχέδια μας, που μας ενθάρρυναν, που κάποια στιγμή μπορεί να βοήθησαν», τονίζει ο ίδιος.

Μέσα από αποσπάσματα παραστάσεων ξετυλίγεται η δημιουργική πορεία αυτού του επίλεκτου θιάσου, αρχής γενομένης με την εναρκτήρια παράσταση «Η σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ το 1982. Ο Λευτέρης Βογιατζής θυμάται πως έγινε η διανομή των ρόλων, τις πρόβες, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τη γενική δοκιμή, την οποία παρακολούθησε μόνο ο Δημήτρης Χορν, αλλά και την πρεμιέρα και τις αντιδράσεις του κοινού και των κριτικών. Επίσης, ξεναγεί τους τηλεθεατές στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», όπου στεγάστηκαν τα όνειρα εκείνης της θεατρικής ομάδας. «Υπήρξε μια πορεία, η οποία τελικά ανταποκρίθηκε σ’ ένα ζητούμενο που είχαμε θέσει. Το ζητούμενο αυτό ήταν ότι οι ηθοποιοί πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση του σκηνοθετικού τους εαυτού. Του εαυτού τους ως σκηνοθέτη. Ένα αγνό και πολύ φιλόδοξο ζητούμενο, που έλεγε ότι όλοι θα πρέπει να περάσουν από αυτό. Μια θεωρητική, ας το πούμε, ανάγκη τότε, μια προσμονή, μια πρόταση για το πώς ιδανικά θα έπρεπε να δομηθεί ένας ηθοποιός», λέει χαρακτηριστικά.

Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις θεατρικές παραστάσεις: «Bella Venezia», «Τέφρα και σκιά», «Σχολείο γυναικών», «Λαχταρώ», «Κατσούρμπος», «Οι αγροίκοι», από την κινηματογραφική ταινία «Περιπλάνηση», ηχητικά αποσπάσματα από την παράσταση «Σπασμένη στάμνα», καθώς και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/leyteris-vogiatzis-2-ma%ce%90oy-2013/