Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μ. Βολανάκη (15.11.1999)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μ. Βολανάκη (15.11.1999)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Μίνως Βολανάκης – 15 Νοεμβρίου 1999

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη Μίνου Βολανάκη, στις 15 Νοεμβρίου 1999. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Μίνως Βολανάκης».

Ο Μίνως Βολανάκης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε θέατρο στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη και από μικρή ηλικία εργάστηκε ως μεταφραστής θεατρικών έργων κυρίως, για βιοποριστικούς λόγους. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Λονδίνο, όπου και ανέβασε από το 1958 μέχρι και το 1964 μία σειρά από έργα αρχαίων Ελλήνων κλασικών, καθώς και έργα από το σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο. Κατά τη δεκαετία του 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα, συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ανεβάζει σημαντικές παραστάσεις όπως  το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο Μίνως Βολανάκης ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς θεατρικούς θιάσους της Αθήνας και ανέβασε μια σειρά από παραστάσεις με έργα των Ζαν Ζενέ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Χάρολντ Πίντερ και Αντόν Τσέχοφ.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας ο Μίνως Βολανάκης φεύγει για το Λονδίνο και επιστρέφει το 1974 για να αναλάβει τη διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μέχρι και το 1977. Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ αυτής της περιόδου συγκαταλέγονται στα κορυφαία δείγματα θεατρικής δημιουργίας της εποχής εκείνης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ο Μίνως Βολανάκης ανέλαβε να δημιουργήσει θέατρα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (θέατρο Βράχων, Νίκαιας, Πετρούπολης, Λυκαβηττού, Τριανδρίας) με σκοπό να δημιουργηθούν χώροι προσέλκυσης ενός κοινού που δεν πήγαινε συνήθως στο θέατρο, καθιστώντας έτσι μια υψηλή τέχνη προσιτή στα λαϊκά στρώματα.

Ο Μίνως Βολανάκης διακρίθηκε επίσης για το μεταφραστικό  του έργο σε αγγλικά θεατρικά έργα στα ελληνικά, αλλά και σε μεταφράσεις των ελληνικών κλασικών έργων.

Το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» χωρίζεται σε δύο μέρη. Παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Βολανάκης, συνοδευόμενες από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό (προγράμματα, αφίσες, πλάνα από πρόβες και παραστάσεις). Εμβόλιμα παρακολουθούμε αποσπάσματα από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδωσε ο Μίνως Βολανάκης, στις οποίες μιλάει για το σύγχρονο θέατρο και το αρχαίο δράμα, τον σκηνικό χώρο ως λαβύρινθο, την προσέγγιση του στη σκηνοθεσία, τη διδακτική των ηθοποιών, την επαφή και τη σχέση με το κοινό και την ανάγκη ανατροπής της αντι-πνευματικής στάσης της πολιτείας σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με το παρελθόν, την Ιστορία και την παράδοση. Παρεμβάλλονται ηχητικά αποσπάσματα με απαγγελίες αποσπασμάτων από την ανέκδοτη  μετάφραση της Παλατινής Ανθολογίας από το Βολανάκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος, ηθοποιοί όπως ο Γιάννης Βόγλης, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Κατερίνα Χέλμη, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Κώστας Καζάκος, ο Αίας Μανθόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και ο Σοφοκλής Πέππας, μοιράζονται προσωπικές στιγμές από τη συνεργασία τους με τον Μ.  Βολανάκη, ενδεικτικές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του μεγάλου αυτού θεατρικού σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία-έρευνα: Νάνσυ Μπινιαδάκη

Παραγωγή: 2005

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/minos-volanakis-15-noemvrioy-1999/