Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μανώλη Χιώτη (21 Μαρτίου 1970)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μανώλη Χιώτη (21 Μαρτίου 1970)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μανώλη Χιώτη (21 Μαρτίου 1970)

Στις 21 Μαρτίου 1970 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και λαϊκός συνθέτης Μανώλης Χιώτης, στα 49 του χρόνια. Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου «Οι παλιοί μας φίλοι», αφιερωμένο στον σημαντικό μουσικό και συνθέτη.

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου σκιαγραφεί το πορτρέτο του Μανώλη Χιώτη, ενώ γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1921, ο Μανώλης Χιώτης από παιδί βρέθηκε στους χώρους του ρεμπέτικου τραγουδιού τη «χρυσή» δεκαετία του ’30» για το ρεμπέτικο, και από το 1938 παίζει μπουζούκι και γράφει τα πρώτα τραγούδια του. Τα χρόνια του ‘50 Χιώτης έχει ήδη καθιερωθεί στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.

Παρουσιάζονται οι σταθμοί της καλλιτεχνικής πορείας του μουσικού και συνθέτη, ενώ γίνεται λόγος για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ του κόσμου του ρεμπέτικου και της ευρωπαϊκής μουσικής, εισάγοντας το μπουζούκι στα «σαλόνια» και κάνοντάς το από κλασικό, ηλεκτρικό.

Δύο από τις πρώην συζύγους του συνθέτη, η Ζωή Νάχη και η Μαίρη Λίντα μιλούν γι’ αυτόν -για τη γνωριμία και την κοινή πορεία τους, καλλιτεχνική αλλά και προσωπική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται τα τραγούδια: «Ηλιοβασιλέματα», «Αφού το θες», «Έφυγες και που μ’ αφήνεις», «Πάρε το δάκρυ μου» (σε ερμηνεία της Μαίρης Λίντα), «Τρελό κορίτσι», «Βουνό με βουνό» (από τον Πάνο Γαβαλά  και τη Ρία Κούρτη), «Θα σου πω το μυστικό μου», «Μη μου ζαλίζεις το μυαλό», «Το παραδάκι» (ερμηνεία της Χαρούλας Λαμπράκη και του Δημήτρη Κοντογιάννη),  «Πλουσιόπαιδο» και «Το καφεδάκι» από την Οπισθοδρομική Κομπανία (με την Ελευθερία Αρβανιτάκη), «Απόψε φίλα με» από τον  Νίκο Δημητράτο, και τέλος, τα τραγούδια «Θεσσαλονίκη» και «Πασατέμπος» από τη Βίκυ Μοσχολιού.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της εποχής,  αλλά και αποσπάσματα με ερμηνείες του Χιώτη από τις ταινίες: «Χαμένοι άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου (1948), που περιλαμβάνει την ερμηνεία του ίδιου του τραγουδιού «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Ο πύργος των ιπποτών» (1952), με την Άννα Χρυσάφη και τα μπουζούκια του Μητσάκη, «Ο ατσίδας» του Γιάννη Διαλιανίδη (1962), «Σωφεράκι» του Γιώργου Τζαβέλλα (1953) -όπου ο Μανώλης Χιώτης ερμηνεύει ένα αρχοντορεμπέτικο του Μιχάλη Σουγιούλ, και τέλος, από την ταινία «Μερικοί το προτιμούν κρύο» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Έτος παραγωγής: 1984

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπασίπαγλης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-chiotis-21-martioy-1970/