Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ντίνο Δημόπουλο

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ντίνο Δημόπουλο

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ντίνο Δημόπουλο

Ο Ντίνος Δημόπουλος υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και συγγραφέας. Οι ταινίες του κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ αρκετές από αυτές συμμετείχαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού: H «Αστέρω» στο φεστιβάλ Βερολίνου του 1959, η «Μανταλένα» στις Κάννες το 1961, η «Ελλάδα και η θάλασσα» κέρδισε το Α’ βραβείο στο φεστιβάλ του Τορίνο το 1976 και η ταινία «Δελφινάκια του Αμβρακικού» (Κρατικό Βραβείο 1993) διακρίθηκε επίσης στα φεστιβάλ Καΐρου, Βιέννης και Νέας Αγγλίας.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του στις 28 Φεβρουαρίου 2003, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στη διεύθυνση http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Ο έρωτας των πρώτων πλάνων-Ντίνος Δημόπουλος».

Ο Ντίνος Δημόπουλος έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ η συγγραφική του δουλειά επεκτάθηκε και στην πεζογραφία. Ο ίδιος ξεκινά την αφήγησή του κάνοντας αναφορά στο οικογενειακό του περιβάλλον και στο πάθος του για τα ταξίδια που στάθηκε αφορμή να συνδεθεί με το θέατρο και να γίνει ηθοποιός. Μιλά για το πρώτο σενάριο που έγραψε, για τις δυσκολίες ελεύθερης έκφρασης την εποχή εκείνη εξαιτίας της λογοκρισίας και για τους κώδικες επικοινωνίας με το κοινό. Αναφέρεται στα πρώτα σκηνοθετικά του βήματα και στη θετική κριτική του Τύπου. Σκηνοθέτησε περίπου 50 ταινίες αρχίζοντας την πλούσια φιλμογραφία του το 1953 με την ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας». Εξηγεί το ρόλο του σκηνοθέτη στην παραγωγή ταινιών τη δεκαετία του ’50 και τις συνθήκες στις οποίες γυρίζονταν οι ταινίες. Μιλά για συγκεκριμένους ρόλους που έγραψε, καθώς και για τη συνεργασία του με γνωστούς ηθοποιούς.

Τέλος, αναφέρεται στο συγγραφικό του έργο. Ξεχωριστή μνεία κάνει στο βιβλίο του τα «Δελφινάκια του Aμβρακικού» (1989) στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του που γύρισε το 1993. Το βιβλίο πήρε το Bραβείο της Διεθνούς Kριτικής Eπιτροπής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και η ταινία κέρδισε έξι πρώτα βραβεία σε ισάριθμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Για τον Ντίνο Δημόπουλο μιλούν στην εκπομπή, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Λάκης Μιχαηλίδης και η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες του.

Έτος παραγωγής: 1997

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/ntinos-dimopoylos-28-fevroyarioy-2003/