Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ντίνο Κατσουρίδη (28.11.2011)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ντίνο Κατσουρίδη (28.11.2011)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ντίνο Κατσουρίδη

Ο σημαντικός Ελληνοκύπριος διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, παραγωγός και σκηνοθέτης, Ντίνος Κατσουρίδης, «έφυγε» από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 2011. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/   την εκπομπή «Σκιές στο φως-Ντίνος Κατσουρίδης».

Η εκπομπή περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Ντίνου Κατσουρίδη με αφηγήσεις του σχετικά με τη ζωή και την καριέρα του, περιγραφές από τα πρώτα χρόνια στη Φίνος Φιλμ, την προσπάθειά του να δοκιμάσει νέες τεχνικές και προσεγγίσεις και την αντίσταση που συχνά συναντούσε στην προσπάθεια να αλλάξει  τις αντιλήψεις σχετικά με τη φωτογραφία στον κινηματογράφο. Ο Ντίνος Κατσουρίδης εξηγεί την φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει τον κινηματογράφο, την ανάγκη για νέες οπτικές και πειραματισμούς μίας φωτογραφίας που υπηρετεί το όραμα του σκηνοθέτη, σε κάθε ξεχωριστή ταινία και τις ιδιαιτερότητες του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου φιλμ.

Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνει το πορτρέτο του Ντίνου Κατσουρίδη με συνεντεύξεις σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Βασίλης Βαφέας, ο Αριστείδης Καρύδης-Φουκς και ο Γιώργος Τζάνερης. Οι αφηγήσεις τους αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα του, της καλλιτεχνικής του ταυτότητας, της ιδιοσυγκρασίας του και της στάσης που κρατούσε τόσο απέναντι στον κινηματογράφο ως τέχνη και τεχνική όσο και απέναντι τους συνεργάτες του. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από ταινίες, στις οποίες εργάστηκε ο Ντίνος Κατσουρίδης όπως το «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο» του Αλέκου Σακελλάριου, «Αστέρω» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ακροπόλ» και «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη, «Ο έρωτας του Οδυσσέα» και «Η κόκκινη μαργαρίτα» του Βασίλη Βαφέα, «Μην περνάς… Ανάβει κόκκινο», «Η τροφός» του Γιώργου Τζάνερη, αλλά και «Οι αδίστακτοι», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» τις οποίες σκηνοθέτησε ο ίδιος.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Έτος παραγωγής: 2010

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-ston-skinotheti-kai-dieythynti-fotografias-ntino-katsoyridi/