Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Παύλο Ζάννα (06.12.1989)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Παύλο Ζάννα (06.12.1989)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Παύλος Ζάννας – 6 Δεκεμβρίου 1989

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το θάνατο του διανοούμενου Παύλου Ζάννα, τιμάει τη μνήμη του παρουσιάζοντας στην ιστοσελίδα και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το ψηφιοποιημένο και αποκατεστημένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του.

Το επεισόδιο, με τίτλο «Διαδρομές Παύλος Ζάννας», είναι αφιερωμένο στη ζωή και την πορεία του διανοούμενου και μεταφραστή Παύλου Ζάννα, του οποίου το όνομα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδρυση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στο εξωτερικό και την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη» και της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης», τους στόχους τους, τις εκδηλώσεις τους, τις δυσκολίες οργάνωσης του προγράμματός τους. Ο Παύλος Ζάννας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της πρώτης Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος και σε δική του πρωτοβουλία οφείλεται η δημιουργία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Η τέχνη στη Θεσσαλονίκη», και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και με τη μετάφραση μυθιστορημάτων, με αφορμή την προτροπή του Στρατή Τσίρκα για την μετάφραση του έργου του Μαρσέλ Προυστ,  «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Ο Παύλος Ζάννας μιλάει για τη γνωριμία και φιλία του με σημαντικούς ανθρώπους  των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Μανόλης Ανδρόνικος, Λίνος Πολίτης, Γιώργος Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος και Στρατής Τσίρκας.

Επίσης, περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της Δικτατορίας, τη δράση του στη Δημοκρατική Άμυνα, τη σύλληψη και φυλάκισή του. Κατά τη μεταπολίτευση ο Παύλος Ζάννας αναλαμβάνει για σύντομο χρονικό διάστημα τη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του ΕΙΡΤ. Από το 1981 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για περισσότερο από 4 χρόνια, με κύριο στόχο τη σταθερή κρατική στήριξη των Ελλήνων σκηνοθετών, την ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου και την προβολή του στο εξωτερικό. Κατά την ίδια περίοδο συνεχίζει το μεταφραστικό έργο του πάνω στα κείμενα του  Μαρσέλ Προυστ και ασχολείται με τη δημοσίευση και επιμέλεια του αρχείου της Πηνελόπης Δέλτα, αποτελούμενο από πλήθος ανέκδοτων χειρογράφων της συγγραφέως. Ο Παύλος Ζάννας μιλάει για τα νέα δεδομένα στην πολιτιστική ζωή της σύγχρονης εποχής, καταθέτει τις απόψεις του για τη λογοτεχνία και τη τέχνη, την απελευθέρωση στην επικοινωνία, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της νέας αυτής εποχής. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος

Έτος παραγωγής: 1988

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/epeisodio-tis-seiras-paraskinio-afieromeno-sto-dianooymeno-paylo-zanna/