Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Σπύρο Βασιλείου (22 Μαρτίου 1985)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Σπύρο Βασιλείου (22 Μαρτίου 1985)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Σπύρο Βασιλείου (22 Μαρτίου 1985)

Ο καλλιτέχνης Σπύρου Βασιλείου, σκηνογράφος, ζωγράφος, αγιογράφος,  χαράκτης και ενδυματολόγος έφυγε από τη ζωή πριν από 35 χρόνια (22 Μαρτίου 1985), αφήνοντας πίσω του πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και μια σημαντική παρακαταθήκη ως εικαστικός. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη αυτού του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Εκπομπές που αγάπησα-Σπύρος Βασιλείου».

Ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον μεγάλο ζωγράφο και σκηνογράφο, στο πλαίσιο της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης», το καλοκαίρι του 1976. Η χορογράφος Δόρα Στράτου μιλάει με τον πλέον εγκάρδιο τρόπο για τον Σπύρο Βασιλείου, αναφερόμενη στον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την οικογένειά του και την καλλιτεχνική του αξία. Ο Σπύρος Βασιλείου αστειεύεται σχετικά με το ύψος του και μοιράζεται ιστορίες ενδεικτικές του πόσο άνετος υπήρξε με την εξωτερική του εμφάνιση. Ο Φρέντυ Γερμανός συζητάει με τον Βασιλείου σχετικά με την κριτική που δέχθηκε ο καλλιτέχνης για την αγιογράφηση του ιερού ναού του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αναφέρονται σε συγκεκριμένες αντιδράσεις και μάλιστα διαβάζουν μια επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το έργο αυτό. Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής εμφανίζεται η  Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μιλάει για τον δάσκαλο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Σπύρο Βασιλείου με μεγάλη ευγένεια και συγκίνηση. Προβάλλονται πλάνα από την παράσταση «Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνικά και κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και συγκεκριμένα η στιγμή όπου χειροκροτήθηκε επί σκηνής ο Σπύρος Βασιλείου.

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/spyros-vasileioy-22-martioy-1985/