Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Στρατή Τσίρκα (27 Ιανουαρίου 1980)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Στρατή Τσίρκα (27 Ιανουαρίου 1980)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Στρατή Τσίρκα (27 Ιανουαρίου 1980)

Στις 27 Ιανουαρίου 2020 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Αλεξανδρινού συγγραφέα Στρατή Τσίρκα (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Χατζηανδρέα). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Στρατής Τσίρκας σε πρώτο πρόσωπο».

Στην εκπομπή γίνεται εκτενής αναφορά στα στοιχεία της βιογραφίας του και του λογοτεχνικού έργου του Στρατή Τσίρκα. Περιγράφονται οι πρώτες του συγγραφικές απόπειρες, οι ποιητικές του συλλογές, ενώ παρουσιάζονται και μερικά από τα έντυπα που φιλοξένησαν τα πρώτα κείμενά του. Η εκπομπή περιγράφει την επαγγελματική πορεία του Τσίρκα, το γάμο του με την Αντιγόνη Κερασώτη, την οικογενειακή ζωή του στην Αίγυπτο και την έντονη αντιφασιστική δράση του, ενώ η αφήγηση της ιστορίας του πλαισιώνεται από οικογενειακές φωτογραφίες, πλάνα αρχειακού υλικού και ειδικά από την Αίγυπτο πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ηχητικό ντοκουμέντο με τον ίδιο το συγγραφέα να αφηγείται περιστατικά από τη ζωή του, τη συγγραφική του δραστηριότητα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάστηκε από τα ιστορικά γεγονότα και πρωτίστως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την παρουσίαση της τριλογίας του «Ακυβέρνητες Πολιτείες» («Λέσχη» – «Αριάγνη» – «Νυχτερίδα») και τη «Χαμένη Άνοιξη», παρακολουθούμε τα βιώματα του συγγραφέα κατά την πολυτάραχη περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την οπτική του στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από την αφήγηση του Τσίρκα μια ενδιαφέρουσα ματιά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τόσο κατά την περίοδο 1940-1944 όσο και κατά τη διάρκεια του διαστήματος από τα μεταπολεμικά χρόνια και μέχρι την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967.

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

Παραγωγή: 1998

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/stratis-tsirkas-27-ianoyarioy-1980/