Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Βασίλη Λογοθετίδη (20 Φεβρουαρίου 1960)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Βασίλη Λογοθετίδη (20 Φεβρουαρίου 1960)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Βασίλη Λογοθετίδη (20 Φεβρουαρίου 1960)

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, στις 20 Φεβρουαρίου 1960Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Αφιερώματα – Βασίλης Λογοθετίδης».

Στην εκπομπή μιλούν στενοί φίλοι και συνεργάτες του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι ηθοποιοί Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Καίτη Λαμπροπούλου, Στέφανος Στρατηγός και ο κινηματογραφιστής Αριστείδης Καρύδης-Φουκς θυμούνται στιγμές από τη συνεργασία τους μαζί του και αποκαλύπτουν άγνωστα περιστατικά από την επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Επίσης, μιλά ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη συνεργασία του ηθοποιού με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Σπύρο Μελά, τον Μήτσο Μυράτ, τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, αλλά και στην περίοδο μετά την Κατοχή, που ο Λογοθετίδης αυτονομήθηκε και αφοσιώθηκε στη νεοελληνική κωμωδία. «Η ελληνική δραματουργία του οφείλει, όχι μονάχα τον κώδικα της υποκριτικής, αλλά και το πρότυπο, τη θεματική, θα έλεγε κανένας, της νεοελληνικής κωμωδίας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας χαρακτηρίζει τον Βασίλη Λογοθετίδη ο συγγραφέας και διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Μανόλης Κορρές. «Είναι ο κωμικός εκείνος που πήρε τη φαρσοκωμωδία, την ανέβασε στο επίπεδο της κομεντί και πάντρεψε την ηθογραφία με τη μοντέρνα σύγχρονη θεματική νοοτροπία του θεατή», εξηγεί.

Ακόμη, στην εκπομπή μιλούν οι ηθοποιοί Λάκης Λαζόπουλος και Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Βασίλης Λογοθετίδης, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα του.

Έρευνα-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασίλης Ζαχαρόπουλος

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασιλική Ηλιοπούλου

Παραγωγή: ΕΤ-1, 1992

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-logothetidis-20-fevroyarioy-1960/