«Η ιστορία της τελευταίας σελίδας», το νέο WebDoc της ΕΡΤ

«Η ιστορία της τελευταίας σελίδας», το νέο WebDoc της ΕΡΤ

Tο νέο WebDoc της ΕΡΤ

«Η ιστορία της τελευταίας σελίδας»

Ένα νέο web-documentary, με τίτλο «Η ιστορία της τελευταίας σελίδας», παρουσιάζουν τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ στη διεύθυνση https://webdocs.ert.gr/shedia/

Κεντρικός θεματικός άξονας του ντοκιμαντέρ είναι το περιοδικό «Σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 έντυπα σε 41 χώρες, με 14.000 πωλητές και 6.000.000 αναγνώστες διεθνώς.

Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού, σχεδόν το 50% πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, ενώ αποτελεί και ένα μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού.

Σ’ αυτό το συμμετοχικό πείραμα, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας –οι πωλητές του περιοδικού–  κινηματογραφούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και την καθημερινότητά τους και αφηγούνται τις αλήθειές τους.

Έπειτα από μία σύντομη εκπαίδευσή τους στη χρήση action cam (GoPro), η κάμερα περνάει στα χέρια τους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να κινηματογραφήσουν ό,τι θέλουν, με σκοπό να μας δείξουν πώς και πού ζουν, να αναδείξουν τα προβλήματά τους, να φωτογραφίσουν πράγματα που τους ευχαριστούν, αγαπημένα σημεία της πόλης, συνήθειες και ανθρώπους.

Στην τελευταία σελίδα του περιοδικού, φιλοξενείται σε κάθε τεύχος η ιστορία ενός από τους πωλητές της. Αυτή η ιστορία, κάτι ανάμεσα σε βιογραφία και ημερολόγιο, είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και αφηγείται μέσα σε 700 λέξεις μια ολόκληρη ζωή. Μια ζωή που θα μπορούσε να είναι του γείτονα, του συγγενή μας, δικιά μας.

Το project είναι αυτές οι ιστορίες. Οι πωλητές της «Σχεδίας» αφηγούνται τη ζωή τους -εκφωνώντας το κείμενο του περιοδικού- και κινηματογραφούν το παρόν τους.

Η ιδέα και η υλοποίηση του project, που έχει σκοπό να κάνει το πρόβληµα της αστεγίας και της παρατεταµένης ανεργίας ορατό και να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή στον συµπολίτη και συνάνθρωπο που κινείται παράλληλα µ’ αυτόν, ανήκει στον κινηματογραφιστή Λευτέρη Φυλακτό.

Δείτε το τρέιλερ του νέου WebDoc «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ»