«Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα» – Το έργο του Δ. Παπαδημητρίου αποκλειστικά...

«Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα» – Το έργο του Δ. Παπαδημητρίου αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 27.09.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

«Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, στις 24:00

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Αποσπάσματα από το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», μελοποίηση της ομότιτλης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη, θα απολαύσουν οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος, αποκλειστικά στην εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας», την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12 τα μεσάνυχτα.

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΟΤ, χωρίς την παρουσία κοινού.

Στη συναυλία αυτή, ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε για πρώτη φορά δύο έργα του: «Όσο υπάρχουν Αχαιοί» και τη μελοποίηση της ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», το δεύτερο ειδικά γραμμένο για την περίσταση.

Τα έργα παρουσίασαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Πλάκα, με τη σύμπραξη τεσσάρων εκλεκτών ερμηνευτών/ιών και ισάριθμων σολίστ λαϊκών οργάνων. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και θα μεταδοθεί προσεχώς από την τηλεόραση της ΕΡΤ και το διαδικτυακό κανάλι του ΕΟΤ, ώστε να μπορέσει να την απολαύσει και το κοινό.

Με την ευγενική παραχώρηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα για το ελληνικό ραδιόφωνο (και σε μη τελικές ακόμα μίξεις) τέσσερα αποσπάσματα από το έργο «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», σε ερμηνείες των Κώστα Μακεδόνα, Βερόνικας Δαβάκη, Μυρσίνης Μαργαρίτη και Γιώργου Φλωράκη.

Ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας θα σχολιάσει –όσο το επιτρέπει η μη ολοκληρωμένη ακρόαση του έργου– αυτά τα αποσπάσματα και θα τα συνδέσει με άλλα ανάλογης θεματικής, αν και όχι απαραίτητα ύφους, έργα του συνθέτη, καθώς και με άλλα παραδείγματα υψηλού επιπέδου μελοποίησης ποιητικών αριστουργημάτων από το ελληνικό, αλλά ακόμα περισσότερο, από το διεθνές ρεπερτόριο, ακριβώς για να καταδειχθεί ο πολύ προσωπικός και διαφορετικός από τους περισσοτέρους Έλληνες ομοτέχνους του τρόπος με τον οποίο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προσεγγίζει μουσικά την ποίηση.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, 24:00-02:00

Εκπομπή: «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας»

«Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert