Συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στο προαύλιο του Ζαππείου 27,...

Συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στο προαύλιο του Ζαππείου 27, 28 & 29.07.2019

Συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ
στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου

Το Σάββατο 27, την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, στις 21:00, οι φίλοι της μουσικής έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν -με ελεύθερη είσοδο- τρεις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα παρουσιάζει έργα των Σμέτανα, Σκαλκώτα και Μπετόβεν, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Χριστοδούλου.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

Μπέντριχ Σμέτανα: «Ο Μολδάβας», συμφωνικό ποίημα από τον κύκλο «Η πατρίδα μου»

Νίκος Σκαλκώτας: «Δύο ελληνικοί χοροί»

–  Νησιώτικος (ΙΙ/4, για έγχορδα)

–  Χιώτικος (ΙΙ/7)

«Τέσσερις εικόνες» (Μικρή χορευτική σουίτα)

 Ι.   Ο θερισμός

 ΙΙ.  Η σπορά

 ΙΙΙ. Ο τρύγος

 ΙV. Το πατητήρι

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: «Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, αρ. 92»

 

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
«Symphonic Rebetiko»

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει ρεμπέτικο με ήχο συμφωνικό, σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Γιάννη Μπελώνη.

Ο μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης, έπειτα από την πολυετή συνεργασία του με διάφορες συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προτείνει την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του ρεμπέτικου σε συμφωνική επεξεργασία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τη χαρακτηριστικότερη περίοδο του ρεμπέτικου, τη 15ετία 1935-1950, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, επιδιώκοντας στη διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας σε ένα κοινό που, συχνά, δεν είναι εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, κάποιες φορές και με το άκουσμα αυτό καθαυτό.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Σπύρος Κλείσσας, με τη φρέσκια, αλλά, παράλληλα πιστή στην παράδοση, ερμηνεία τους, χαρίζουν νέα πνοή στα τραγούδια, μεταφέροντας αναλλοίωτο το βαθύτερο νόημά τους στις επόμενες γενιές.

Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, διευθύνει ο νεαρός ταλαντούχος μαέστρος Στάθης Σούλης.

 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00
Χορωδία της ΕΡΤ

Η Χορωδία της ΕΡΤ,  ερμηνεύει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, σε χορωδιακή επεξεργασία-ενορχήστρωση Κωστή Κριτσωτάκη και μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι εξής διασκευές τραγουδιών από τον ελληνικό κινηματογράφο για μικτή χορωδία, με συνοδεία 9μελούς ορχηστρικού συνόλου:

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου» (Μ. Θεοδωράκη), «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ» (Μ. Θεοδωράκη), «Σε πότισα ροδόσταμο» (Μ. Θεοδωράκη), «Άσπρη μέρα» (Σ. Ξαρχάκου), «Τα δάκρυα μου είναι καυτά» (Σ. Ξαρχάκου), «Σ’ αγαπώ» (Μ. Χατζιδάκι), «Η λατέρνα» (Μ. Χατζιδάκι), «Θάλασσα πλατιά» (Μ. Χατζιδάκι), «Ο αμαξάς» (Μ. Χατζιδάκι), «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» (Αγνώστου), «Χάθηκε το φεγγάρι» (Σ. Ξαρχάκου), «Όνειρο δεμένο» (Σ. Ξαρχάκου), «Τα παιδιά του Πειραιά» (Μ. Χατζιδάκι), «Χάρτινο το φεγγαράκι» (Μ. Χατζιδάκι), «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» (Μ. Χατζιδάκι), «Ο γλάρος» (Μ. Χατζιδάκι), «Αχ βρε παλιομισοφόρια» (Μ. Χατζιδάκι), «Μυρτιά» (Μ. Θεοδωράκη), «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (Μ. Θεοδωράκη), «Υπομονή» (Σ. Ξαρχάκου).

Είσοδος ελεύθερη, ώρα έναρξης συναυλιών 21:00

Η ΕΡΤ, αυτό το καλοκαίρι, σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι

στο προαύλιο του Ζαππείου