Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά (24.04.2018)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά (24.04.2018)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Άγγελο Δεληβορριά (24 Απριλίου 2018)

Πριν από έναν χρόνο (24 Απριλίου 2018), «έφυγε» από τη ζωή ο ακαδημαϊκός, καθηγητής πανεπιστημίου και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την τηλεοπτική του συνάντηση με τη Λένα Αρώνη στην εκπομπή «Ημερολόγια».

Στο απόσπασμα από την εκπομπή «Ημερολόγια», ο Άγγελος Δεληβορριάς υποδέχεται τη Λένα Αρώνη στο Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών. Η συζήτηση αρχίζει από τα μαθητικά του χρόνια και την επιλογή του να μην ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει πολιτικός μηχανικός, όπως ο παππούς, ο πατέρας και τα αδέλφια του, αλλά να στραφεί προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών. «Εγώ βρέθηκα, στο Γυμνάσιο τότε, σε μια περίοδο καθοριστική για τον αναπροσανατολισμό των ενδιαφερόντων μου. Ήταν προς τα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν επέστρεψαν στα σχολεία πάρα πολλοί από τους λαμπρούς εκείνους δασκάλους, που έως τότε βρίσκονταν στις εξορίες και στα ξερονήσια. Χάρη σ’ αυτούς στράφηκα προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς μιλά για τη διαδρομή του από τη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από όπου παραιτήθηκε στις αρχές της δικτατορίας, στη Γερμανία και τη Γαλλία, για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα και να αναλάβει το 1973 τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη.

Επίσης, αναφέρεται στις προτάσεις που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου το 1975 για μια σειρά από αλλαγές, δράσεις, ενέργειες και αναπροσανατολισμούς. Όπως και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που ενέταξε εκείνος, καθώς και στο όνειρό του που είδε να πραγματοποιείται: τη δημιουργία ενός δικτύου μουσείων διάσπαρτων στην Αθήνα.

Τέλος, μιλά για τη δομή του Μουσείου και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται, τη συνεργασία με τους κρατικούς θεσμούς, ενώ παραδέχεται ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ τη ζωή του χωρίς Τέχνη.

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/aggelos-delivorrias-24-aprilioy-2018/