Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη (09.05.2009)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη (09.05.2009)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ευγένιο Σπαθάρη (9 Μαΐου 2009)

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Ευγένιου Σπαθάρη (9 Μαΐου 2009), καλλιτέχνη του ελληνικού θεάτρου σκιών και ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μονόγραμμα – Ευγένιος Σπαθάρης».

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη αυτοβιογραφική ταινία αυτοσυστήνεται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καραγκιοζοπαίχτες, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ενώ μας γνωρίζει ταυτόχρονα όλες τις λεπτομέρειες της Τέχνης αυτής που μεγάλωσε πολλές γενιές.

Ο λαϊκός καλλιτέχνης αφηγείται το ξεκίνημα της πορείας του δίπλα στον πατέρα του Σωτήρη Σπαθάρη, από τον οποίο έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών, ακολουθώντας τον στις περιοδείες. Το 1942 βγήκε στο επάγγελμα, αντικαθιστώντας τον πατέρα του και μιλάει για το αντιστασιακό ρεπερτόριο των παραστάσεων του Καραγκιόζη στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Κατόπιν, αναφέρεται στη ζωγραφική και στη σκηνογραφική του δράση, στις συνεργασίες του στο θέατρο και στα έργα που ανέβασε με ήρωα τον Καραγκιόζη, με χάρτινες φιγούρες και παραστάσεις με ηθοποιούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε περιοδείες του σε χώρες του εξωτερικού.

Τη δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου και αργότερα με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιάννη Τσαρούχη, ενώ μεγάλος σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η συνεργασία του με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» το 1973.

Στη συνέχεια, καταγράφεται η σημαντική συνεισφορά του στην ανανέωση και την προσαρμογή της συγκεκριμένης παραδοσιακής τέχνης στα σύγχρονα δεδομένα, όπως με τις ηχογραφήσεις των παραστάσεων Καραγκιόζη και την κυκλοφορία τους σε δίσκο από το 1962.

Επίσης, ο Ευγένιος Σπαθάρης αναφέρεται στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών και των ηρώων του, στη σημασία του Καραγκιόζη ως λαϊκού συμβόλου και στις υπόλοιπες φιγούρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής τους.

Τέλος, μας ξεναγεί στο Μουσείο Θεάτρου Σκιών στο Μαρούσι, που δημιούργησε ο ίδιος και η γυναίκα του Φανή, δίνοντας πληροφορίες για την τέχνη του Καραγκιόζη και για την ιστορία του θεάτρου σκιών παγκοσμίως.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό: πλάνα από την οικία και το εργαστήριό του, αποσπάσματα παραστάσεων Καραγκιόζη, καθώς και ηχογράφηση με τη φωνή του Σωτήρη Σπαθάρη.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 14 Ιουνίου 1985.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/eygenios-spatharis-9-ma%CE%90oy-2009-2/