Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (23 Ιουνίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (23 Ιουνίου 2005)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη

του Μανόλη Αναγνωστάκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 23 Ιουνίου 2005, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-anagnostakis-23-ioynioy-2005/ το επεισόδιο «Θεσσαλονίκη – Μανόλης Αναγνωστάκης» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η δε πόλις ελάλησεν» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ, που άρχισε να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 1990 και έτυχε εξαιρετικής υποδοχής στα φεστιβάλ του εξωτερικού, αφιερώνει κάθε επεισόδιό της σε μια περιοχή της Ελλάδας, παρουσιάζοντάς την μέσα από τα μάτια ενός δημιουργού, που εμπνεύστηκε απ’ αυτήν ή αφιέρωσε το έργο του σ’ αυτήν.

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, η ποιητική δημιουργία του Μανόλη Αναγνωστάκη παρουσιάζει με χρώματα και εικόνες τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, και τονίζει τους ισχυρούς βιωματικούς δεσμούς του με την πόλη. Ακούγεται ο ίδιος ο ποιητής να διαβάζει ποιήματά του εναλλάξ με τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου, από τις συλλογές «Εποχές», «Εποχές 2», «Η Συνέχεια», «Η Συνέχεια 3» και «Στόχος».

Καθώς ανιχνεύεται η σχέση των στίχων με το χώρο και το τοπίο, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής κοσμεί τις λέξεις και τις φράσεις του Μανόλη Αναγνωστάκη με εικόνες, πλάνα και φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Σμαραγδής

Μουσική: Νίκος Κυπουργός