Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι (15 Ιουνίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι (15 Ιουνίου 1994)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μάνο Χατζιδάκι (15 Ιουνίου 1994)

Στις 15 Ιουνίου 2019 συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο Μάνος Χατζιδάκις (15 Ιουνίου 1994). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα σπάνιο ντοκουμέντο: τη συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος του 1981, που ο ίδιος είχε διοργανώσει στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμπαράσταση του Δήμου και της Μουσικής Ακαδημίας Κρήτης.

Το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 1980 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και παρουσίαζε επί 15 ημέρες, στην επαρχιακή πόλη του Ηρακλείου, όλα τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα στο χώρο της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής και του θεάτρου, με τη συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Όπως οι Μουσικές Γιορτές, που καθιέρωσε επίσης ο Μάνος Χατζιδάκις το 1979 στα Ανώγεια της Κρήτης, με τοπικούς λαϊκούς χορούς και τραγούδια, έτσι και ο Μουσικός Αύγουστος, συνιστούσαν εκείνη την περίοδο πολιτιστικό κίνημα με απήχηση σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες κατέφθαναν στην Κρήτη από διαφορετικές περιοχές, για να ζήσουν, όπως έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις, μια σπάνια μουσική μέθεξη.

Στη συναυλία, που δόθηκε στο Μικρό Θέατρο Κήπου στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1981, τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνεύουν ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και η μεσόφωνος Κική Μορφονιού. Συμμετέχει η Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Παίζει μικρό ορχηστρικό σύνολο του Τρίτου Προγράμματος. Διευθύνει και παίζει πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος προλογίζει την εκδήλωση.

Ακούγονται τα έργα «Καπετάν Μιχάλης», «Αποστολή» (καντάτα για μέτζο-σοπράνο), «Μεγάλος Ερωτικός», «Αμοργός», «Τα Πινδαρικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Τα Πινδαρικά», ένας μικρός κύκλος τραγουδιών για δύο λυρικές φωνές βασισμένα στην ποίηση του Πινδάρου, είχε ολοκληρωθεί για να παρουσιαστεί ζωντανά στη συναυλία αυτή του Μουσικού Αυγούστου. Την ίδια ημέρα, ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίασε επίσης, για πρώτη φορά σε κοινό, έξι μελοποιημένα μέρη από την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου, καθώς, όπως κι ο ίδιος αναφέρει κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η μελοποίηση δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manos-chatzidakis-15-ioynioy-1994-2/