Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Ορέστη Μακρή (29.01.1975)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Ορέστη Μακρή (29.01.1975)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ορέστη Μακρή (29 Ιανουαρίου 1975)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού Ορέστη Μακρή, που «έφυγε» από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 1975, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Τ’ αστέρια λάμπουν για πάντα – Ορέστης Μακρής».

Στην εκπομπή σκιαγραφείται το πορτρέτο του αξέχαστου ηθοποιού. Άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, σκηνοθέτες και ηθοποιοί μιλούν για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας, για το ταλέντο και τους χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε.

Ο Αλέκος Σακελλάριος αποκαλύπτει πώς από οπερετικός τενόρος ο Ορέστης Μακρής έγινε ηθοποιός, πώς αντέδρασε όταν ο Αιμίλιος Βεάκης του πρότεινε για πρώτη φορά να υποδυθεί τον μεθύστακα σε κάποια επιθεώρηση, καθώς και άγνωστα περιστατικά από την καριέρα του στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η Ροζίτα Σώκου, αναφερόμενη στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο μεθύστακας», τονίζει ότι ο Ορέστης Μακρής κατάφερε έναν πραγματικό άθλο. «Από σκηνή σε σκηνή βυθιζόταν περισσότερο στο πιοτό. Περνούσαν τα χρόνια και έδειχνε την κατάπτωση του ανθρώπου. Από απλός, κεφάτος μπεκρής, γινόταν ένας δύστυχος μεθύστακας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Φυλακτός μιλά για τη συνεργασία του μαζί του στην κινηματογραφική ταινία «Η κάλπικη λίρα», όπου ο ίδιος εργαζόταν ως βοηθός του Γιώργου Τζαβέλλα, τονίζοντας ότι ο Ορέστης Μακρής ήταν «ο πιο συνεπής, ο πιο πειθαρχημένος και ο πιο διαβασμένος ηθοποιός, ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού κινηματογράφου».

Για τον σπουδαίο ηθοποιό μιλούν επίσης, ο Παντελής Παλιεράκης, φροντιστής της Φίνος Φιλμ, ο δημοσιογράφος – σκηνοθέτης Φρίξος Ηλιάδης, και η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Έτος παραγωγής: 1990

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/orestis-makris-29-ianoyarioy-1975/