Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη (30 Ιουνίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη (30 Ιουνίου 2012)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη

του Θύμιου Καρακατσάνη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του δημοφιλούς ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 2012, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/thymios-karakatsanis-30-ioynioy-2012/ δύο επεισόδια της σειράς «Ταξίδια στη μνήμη», που είναι αφιερωμένα στον αξέχαστο ηθοποιό.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος ο Θύμιος Καρακατσάνης μιλάει για τον Πειραιά, όπου μεγάλωσε και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στη γειτονιά όπου γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και ζωντανεύει μνήμες μέσα από παλιές φωτογραφίες. Αναφέρεται στον πατέρα του, που ήταν πολιτικός εξόριστος στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και στις εικόνες βίας που σημάδεψαν την παιδική του ηλικία, μνήμες που καθόρισαν και προσδιόρισαν την πολιτική του ιδεολογία. Μιλάει ακόμη, για την πρώτη του επαφή με το θέατρο και την απόφασή του να γραφτεί στη Σχολή του Κουν. Καθώς ο φακός περιηγείται στους χώρους του Θεάτρου Τέχνης, ο Θύμιος Καρακατσάνης μιλάει για τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν, ο οποίος εκτίμησε το πηγαίο κωμικό ταλέντο του, για τη σχέση του μαζί του, ενώ θυμάται στιγμές από τη μαθητεία του στη Σχολή. Τέλος, κάνει λόγο για τα κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα, όπως αυτά προβάλλονται και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος φωτίζει πτυχές της προσωπικότητας του Θύμιου Καρακατσάνη. Ευαίσθητος καλλιτέχνης και ταυτόχρονα βαθιά πολιτικοποιημένος συνδέει άρρηκτα την Τέχνη με τη ζωή του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την αφήγησή του. Μιλάει για την ταύτισή του με τις αριστοφανικές κωμωδίες, στις οποίες οι ερμηνείες του υπήρξαν χαρακτηριστικές και τον καθιέρωσαν ως αριστοφανικό ηθοποιό. Εξηγεί τη σχέση του με την τέχνη του θεάτρου, τον τρόπο που ενδύεται τον κάθε ρόλο του, καθώς και την επικοινωνία του με το κοινό.

Ο φακός της εκπομπής τον συναντά στο καμαρίνι του κατά τη διάρκεια της παράστασης «Ξανά Μαζί» του Νιλ Σάιμον (σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη) στο θέατρο Άλφα, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Σωτήρη Μουστάκα τη σεζόν 2005-2006. Κατόπιν, από το στούντιο του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «9,84» μιλάει για την αγάπη του για το ραδιόφωνο και τις εκπομπές που έκανε. Ακόμη, αναφέρεται στις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Εξαιρετική υπήρξε η ερμηνεία του στην ταινία του Τάσου Ψαρρά, «Καραβάν Σαράι».

Το τελευταίο μέρος της εκπομπής επικεντρώνεται στην προσωπική του ζωή και στη σχέση του με τη σύντροφό του Ρούλα και τις κόρες του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Χάρης Παπαδόπουλος

Ημερομηνία παραγωγής: 2007