Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Διαμαντόπουλου

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Διαμαντόπουλου

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Βασίλη Διαμαντόπουλο

VLCSNA~2

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Διαμαντόπουλου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 5 Μαΐου 1999, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση  http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-diamantopoylos-5-ma%CE%90oy-1999/ ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών «Νυχτερινός Επισκέπτης», που είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ηθοποιό και δάσκαλο της Υποκριτικής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ2

Ο Άρης Σκιαδόπουλος συναντά τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο δικό του «Σύγχρονο Θέατρο» και σε μια εκ βαθέων συζήτηση κάνει αποτίμηση της παρουσίας και προσφοράς του στο χώρο της Τέχνης. Μιλάει για τις αξίες και τα προσωπικά του πιστεύω, που τον συντρόφευσαν ως στάση ζωής. Ενώ αρχικά ακολούθησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών τις διέκοψε για να ασχοληθεί με την Τέχνη. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Μιλάει με θαυμασμό για τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν ως την προσωπικότητα που τον γοήτευσε στο χώρο της Τέχνης. Μιλάει, επίσης, για τον ηθοποιό και για τη θεατρική πράξη, καθώς και για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης.

VLCSNA~1

Σχολιάζοντας την πορεία του θεάτρου στη χώρα μας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, κάνει κριτική στις εμπορικές παραστάσεις που κατακλύζουν το χώρο του θεάματος, προσελκύοντας ευρύ κοινό και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή στο θέατρο. Αναφέρεται ακόμη, στις τηλεοπτικές σειρές με αυξημένη θεαματικότητα και εξηγεί γιατί ο θεατής δεν ευθυγραμμίζεται εύκολα με το μη εμπορικό, αλλά και στο ρόλο των δραματικών σχολών. Γνωστός για την αριστερή του δράση και ενεργό μέλος του ΚΚΕ, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, μιλάει επίσης για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από δημοφιλή τηλεοπτικά σίριαλ στα οποία συμμετείχε. Γίνεται αναφορά στην επιτυχημένη σειρά «Εκείνος και Εκείνος», κοινωνική σάτιρα με βασικούς ήρωες το δίδυμο Σόλωνα και Λουκά, η οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο. Τέλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλάει για τη συμμετοχή του στην ταινία «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς.

Παραγωγή: Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΤ- 1 1995.