Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη (18.01.1984)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη (18.01.1984)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Βασίλη Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1984)

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, στις 18 Ιανουαρίου 1984. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο «Συννεφιασμένη Κυριακή (1948) του Βασίλη Τσιτσάνη» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία», παραγωγής 2007.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Στέλιος Φαρατζής-«Κίμων» και ο Κώστας Τρίμης μιλούν για την αξία και τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού, ενώ παρουσιάζεται βίντεο, στο οποίο ο Βασίλης Τσιτσάνης αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσής του: «Στην Κατοχή, στη Θεσσαλονίκη, εμπνεύστηκα τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Τη ματωμένη εκείνη Κυριακή, που αφορμή μού έδωσαν τα πολλά περιστατικά. Η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία, η καταπίεση, η εξαθλίωση, οι πολλές ελλείψεις και οι εκτελέσεις».

Ακόμα, ο Κώστας Παπαδόπουλος θυμάται πως έκαναν πρόβες στο υπόγειο του σπιτιού του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και την ηχογράφηση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Γιώτα Λύδια και τη Μαρινέλλα.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης μιλά για τη γνωριμία του με τον συνθέτη, που, όπως τονίζει, επηρέασε όλα τα είδη του τραγουδιού. «Πήρε το ρεμπέτικο τραγούδι και το έκανε λαϊκό, με την έννοια της λαϊκής, της ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής. Τα τραγούδια του τραγουδιόταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ο Τσιτσάνης το ήθελε, το επιδίωξε και το κατάφερε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Κώστας Τρίμης μιλά για τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου και αποκαλύπτει πώς ένιωσε όταν άκουσε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», ενώ ο Στέλιος Φαρατζής-«Κίμων» θυμάται τι γινόταν στο «Χάραμα», όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης έπαιζε το συγκεκριμένο τραγούδι.

Στην εκπομπή ακούγονται η πρώτη εκτέλεση της «Συννεφιασμένης Κυριακής», με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου, η δεύτερη με τη Μαρίκα Νίκου και τον Γιαννόπουλο και η τρίτη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Γιώτα Λύδια και τη Μαρινέλλα.

Επίσης, παρουσιάζονται αποσπάσματα από την εκπομπή «Τσιτσάνης – 40 χρόνια τραγούδια», καθώς και αρχειακό υλικό.

Έτος παραγωγής: 2007

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-tsitsanis-18-ianoyarioy-1984/