ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή | Κυριακή 30.04.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου
στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 09:00

Τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος  Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, δόκτορα Φώτη Παπαθανασίου, φιλοξενεί η Άννα Σακαλή στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις», που μεταδίδεται την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 9 το πρωί από το Τρίτο Πρόγραμμα. Αφορμή, η  έκδοση του νέου του  βιβλίου με τίτλο «Πάρσιφαλ. Η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ για τα μυστήρια του Ιερού Δισκοπότηρου».

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ο μεσαιωνικός θρύλος του Ιερού Δισκοπότηρου το οποίο αποτέλεσε πηγή δημιουργίας του μουσικού δράματος του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Πάρσιφαλ», τη σπουδαιότερη ίσως όπερα του κορυφαίου μουσουργού μετά το περίφημο «Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ». Εµπνευσµένο από τη μεσαιωνική γραμματεία του Αρθούρου και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του ίδιου του Βάγκνερ, το έργο παριστά τη διαδρομή του ήρωα για τη σωτηρία της ψυχής του, μέσα από τα μυστήρια του Δισκοπότηρου, που φέρει τη δύναμη της επανένωσης του ανθρώπου με το θεϊκό.

Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου μιλάει για αυτή τη διαδρομή του ήρωα, για τη φιλοσοφική και ιστορική διάσταση του μύθου του Ιερού Δισκοπότηρου, καθώς και για τη συμβολή του στον δυτικό πολιτισμό. Η συζήτηση πλαισιώνεται μουσικά με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την όπερα.

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου