Τρίτο Πρόγραμμα: Ο μουσικός δημιουργός Νίκος Ξανθούλης στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με...

Τρίτο Πρόγραμμα: Ο μουσικός δημιουργός Νίκος Ξανθούλης στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή | Κυριακή 19.02.2023

Τρίτο Πρόγραμμα

Ο μουσικός δημιουργός Νίκος Ξανθούλης
στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στις 09:00

Τον σπουδαίο μουσικό δημιουργό Νίκο Ξανθούλη συναντά η Άννα Σακαλή στην εκπομπή «Μουσικές Αφηγήσεις» που μεταδίδεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στις 9 το πρωί από το Τρίτο Πρόγραμμα. Αφορμή, οι προγραμματισμένες εμφανίσεις του ως σολίστ στο ρεσιτάλ αρχαίας λύρας, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις 5 Μαρτίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πολυσχιδής δημιουργός και γνωστός στους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος ως παραγωγός της εκπομπής «Οδηγός ορχήστρας για νέους», ο Νίκος Ξανθούλης είναι ταυτόχρονα ένας ακάματος ερευνητής της αρχαίας επτάχορδης ορφικής λύρας, με μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συνεισφορά στην αναγέννηση του οργάνου μέσα από το συνθετικό του έργο.

Ο σπουδαίος μουσικός έρχεται ζωντανά στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος, για να μας αφηγηθεί, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, το συναρπαστικό παραμύθι της αρχαίας λύρας: «Μίας ημέρας βρέφος ήταν ο Ερμής όταν έκλεψε το ιερό κοπάδι του Απόλλωνα και για να εξευμενίσει τον έξαλλο θεϊκό αδελφό του, έφτιαξε μία λύρα από το καβούκι της χελώνας. Πολύ αγάπησαν αυτό το όργανο οι αρχαίοι Έλληνες και όταν ο αρχαίος κόσμος χάθηκε, εξαφανίστηκε και η λύρα μαζί του. Με ένα περίεργο τρόπο όμως, συνέχισε να είναι το σύμβολο της μουσικής. Και ξαφνικά μετά από 1.600 χρόνια σιωπής, ένας μουσικός μελέτησε χιλιάδες πηγές και κατάφερε να της δώσει και πάλι φωνή».

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή