Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.11.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 29.11.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Σωκράτης Φάμελλος – αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας είναι αυτή η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Εγω που ζω στη Θεσσαλονίκη 25 χρόνια τώρα ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και η μόνη κυβέρνηση που υπερασπίστηκε την ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αυτή η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός με αφορμή την σημερινή ημέρα συλλαλητηρίων.
Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον φασισμό, αλλά και να καταλάβουμε όλοι ότι η μάχη για την ελευθερία και την δημοκρατία είναι καθημερινή. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στα φασιστοειδή που βγήκαν από τις τρύπες τους και θέλουν να σπείρουν στα παιδιά μας διχόνοια, τόνισε. Ο φασισμός δεν υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα, ξεπούλησε τη χώρα και την περίοδο της δικτατορίας και στην υπόθεση της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει πόνο, θάνατο και αίμα. Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας ξανά για αλληλεγγύη και ειρήνη, να τους ξαναπούμε ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά αλλού για τον φασισμό και για τον εθνικισμό, είπε ο κ. Φάμελλος. Γνωρίζω ότι υπάρχουν στην αντιπολίτευση ακροδεξιές φωνές που δίνουν και τον τόνο της κεντρικής πολιτικής έκφρασης και θέλω να ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη και από όλα τα στελέχη της ΝΔ να ξεκαθαρίσουν περισσότερο τη στάση τους, σημείωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τα θέματα του υπουργείου του ανέφερε ότι χθες νομοθετικά λύθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των παρεμβάσεων που αφορούν στην Ανατολική Αττική, αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί, δηλαδή από την μια πλευρά οι πολιτικές πρόληψης ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και το βασικότερο να αποκατασταθούν τα σπίτια των πολιτών, πρόσθεσε.
Αποφασίσθηκε -πρόσθεσε- να υπάρχει μια αναστολή οικοδομικών αδειών σε κάποιες περιοχές που θα αποτελέσουν μετά οδικούς άξονες, αλλά και στη ζώνη της παραλίας, -από τον παραλιακό δρόμο και προς τα κάτω- και σημείωσε ότι στη ζώνη της αναστολής δεν επιτρέπεται να κατασκευαστούν μάνδρες και περιφράξεις. Ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε ότι τα δυο σημαντικά μέτρα που παίρνει το αρμόδιο υπουργείο για την ανακούφιση των πληγέντων είναι το επίδομα μετεγκατάστασης και το κοινωνικό επίδομα στέγασης.
Σε ό,τι αφορά τα τέλη της πλαστικής σακούλας είπε ότι δεν αυξάνονται και τόνισε ότι είναι ευρωπαϊκή οδηγία να περιορίσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας και ούτε ένα ευρώ από το τέλος δεν θα μπει στο ελληνικό δημόσιο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Τρύφων Αλεξιάδης – πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Προχωρούμε μπροστά με κοινωνικό, ταξικό και  αναπτυξιακό πρόσημο.

Είναι βασικό να ακούς ότι εκατομμύρια πολίτες θα ωφεληθούν από το συνδυασμό των μέτρων, τη μη περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το κοινωνικό μέρισμά ή από τα υπόλοιπα θετικά μέτρα. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι επιπλέον, κάποιοι το 2019, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, κάτι ξεχασμένο ως έννοια στην οικονομία μας.  Κερδίζουμε το στοίχημα που βάλαμε το 15 και το κερδίζουμε εις όφελος της κοινωνίας, επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι όλα αυτά έγιναν, κόντρα στην καταστροφολογία όλων των τελευταίων ετών.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι μεγάλη ανακούφιση για μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι «λύνουμε μέσω των επιδομάτων το άμεσο πρόβλημα, είναι θέμα επιβίωσης για κάποιους πολίτες. Όμως κάνουμε και ανάπτυξη όπως τα 910 εκατομμύρια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, που βοηθούν στην ανάπτυξη, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές επιβαρύνσεις».

Και η μεσαία τάξη ωφελείται, ειδικά μέσω του ΕΝΦΙΑ,  από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, πρόσθεσε,  αφού «οι μειώσεις θα ξεκινούν από τις 150.00 ευρώ, ανά άτομο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη πρόκληση που αφορά την ελληνική κοινωνία και την κοινωνία, να κλείσουμε την περίοδο της βαρβαρότητας των μνημονίων με μία έξοδο στις αγορές. Προχωρούμε μπροστά με κοινωνικό, ταξικό και  αναπτυξιακό πρόσημο».

Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι  δεν έχει δει αντιπολίτευση να έχει τόσο μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής και τόσο μεγάλη ανικανότητα να αναλύσει τα δεδομένα και να προτείνει. «Ζουν σε μία τεράστια αντίφαση, προβλέπουν συνεχώς εκλογές και έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία και από την άλλη μας κατηγορούν για προεκλογικές παροχές. Το έχουμε πει καθαρά, έκλεισε η περίοδος των μνημονίων και κάθε μέρα θα έρχονται νέα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.  Κατά συνέπεια δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να πάει τώρα σε εκλογές, αφού οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν τα μέτρα».

 

Στέργιος Πιτσιόρλας – αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

«Η ΝΔ άνοιξε την καταπακτή για να βγουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, άνοιξε την πόρτα στην καπηλεία», είπε με αφορμή τις καταλήψεις στα σχολεία ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στον Θάνο Σιαφάκα και τον Γιώργο Νερούτσο, στην εκπομπή GPS, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Σε ότι αφορά την οικονομία,μίλησε για ρεκόρ 10ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις και πως τα δύσκολα είναι πίσω μας.

Συντυχάκης Μανώλης – βουλευτής ΚΚΕ

Ψίχουλα και φιλοδώρημα στο λαό τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο ΚΚΕ, μας προβληματίζει το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για σοβαρά καθημερινά και άμεσα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας, εμφανίζονται καταλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της παιδείας και με κύριο χαρακτηριστικό τις ακραίες λυτρωτικές, εθνικιστικές αντιλήψεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για το λαό και τη χώρα, δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη, ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Αναφερόμενος στο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το κοινωνικό μέρισμα, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, δήλωσε ότι, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι μάχεται για το συμφέρον του λαού, των φτωχών λαϊκών κομμάτων στην προοπτική μιας μελλοντικής ευμάρειας.

Με το λέγε – λέγε κάτι θα μείνει, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, διότι τη στιγμή που καταθέτει ένα προϋπολογισμό που είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός που θα φορτώσει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ φόρους τους πολίτες, και θα μειώσει κατά 50% τις παροχές, την ίδια στιγμή πετάει κάτι «ψίχουλα» ή φιλοδωρήματα ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ, όπως το κοινωνικό μέρισμα, όταν το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 φτάνει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.