Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ, στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 06.10.2018

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ

στο Πρώτο Πρόγραμμα

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Η σφαγή στο Κότζο»

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, ώρα 16:00-17:00
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ

Με αφορμή τη βράβευση της νεαρής Γεζίντι Νάντια Μουράντ (Nadia Murad) με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, το Πρώτο Πρόγραμμα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 16:00-17:00 μεταδίδει σε επανάληψη την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» με τίτλο «Η σφαγή στο Κότζο» (πρώτη μετάδοση στις 3 Ιουνίου 2017).

Στην εκπομπή, που είχε μεταδοθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γενοκτονία της πληθυσμιακής ομάδας Γεζίντι που ζουν σε θύλακα του Βόρειου Ιράκ, τρεις γυναίκες-σύμβολα των Γεζίντι μιλούν για το πώς κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των μαχητών του ISIS και του δικτύου human trafficking, στο οποίο τις είχαν οδηγήσει, και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους μέσα από θραύσματα υπομονής και αστείρευτης θέλησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι τρεις γυναίκες έχασαν στη σφαγή του Κότζο σχεδόν το σύνολο των οικογενειών τους, καθώς και των συγγενικών τους προσώπων. Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ήταν η Amsha Khalaf, ενώ από τα έδρανα της Πορτογαλικής Βουλής μίλησε στην εκπομπή η Farreda Abas. Οι ακροατές είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν τη Nadia Murad κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στο Κότζο, τρία χρόνια μετά τη σφαγή.

Η συγκεκριμένη εκπομπή έλαβε τιμητική διάκριση από τον αυστριακό ανθρωπιστικό οργανισμό που φέρει το όνομα του Άλμπερτ Σβάιτσερ και είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

O Θωμάς Σίδερης στο camp των Γεζίντι στον Σκαραμαγκά μαζί με την «ηρωίδα» της εκπομπής, Amsha Khalaf

Info:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, ώρα 16:00-17:00

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ, στο Πρώτο Πρόγραμμα

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η σφαγή στο Κότζο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/protoprogramma/afylachtidiavasi