Πρώτο Πρόγραμμα – «Αφύλαχτη Διάβαση»: Αφιέρωμα στον Κώστα Ταχτσή 01.09.2018

Πρώτο Πρόγραμμα – «Αφύλαχτη Διάβαση»: Αφιέρωμα στον Κώστα Ταχτσή 01.09.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Αντί στεφάνου»

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ
για τον συγγραφέα του «Τρίτου στεφανιού»

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

H «Αφύλαχτη Διάβαση» επιστρέφει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00, μ’ ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Ταχτσή, τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, τον Αύγουστο του 1988.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» φέρνει για πρώτη φορά στο φως την άγνωστη επιστολογραφία που αντάλλαξε ο Ταχτσής με τον ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Νάνο Βαλαωρίτη. Τα βασικά σημεία της επιστολογραφίας αυτής παρουσιάζει στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Άγνωστα περιστατικά και οικογενειακές μνήμες καταθέτει στην εκπομπή η Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, ανιψιά του συγγραφέα και κόρη της  Ελπίδας Ταχτσή-Αρτέμη, αδελφής του Κώστα Ταχτσή. Η Ελπίδα Αρτέμη ήταν η πρώτη που εντόπισε νεκρό τον συγγραφέα στο σπίτι του στον Κολωνό στις 27 Αυγούστου 1988.

Ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Ταχτσή στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Εποχές και συγγραφείς», παραγωγής ΕΡΤ, αναλύει την τοπογραφία του Κώστα Ταχτσή όπως αυτή αναδύεται μέσα από το συγγραφικό έργο του και αναφέρει άγνωστα περιστατικά της ζωής του συγγραφέα.

Όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου του Κώστα Ταχτσή, ένας θάνατος ο οποίος καλύπτεται ακόμη και σήμερα από πυκνό μυστήριο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Τσαρούχας και ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλιππος Φιλίππου, αναλύουν όλες τις πιθανές εκδοχές και αναψηλαφούν τα βασικά στοιχεία που συνηγορούν στην εγκληματική πράξη.

Για το πώς αντιμετώπισε ο Τύπος της εποχής τον αδόκητο και μυστηριώδη θάνατο του συγγραφέα μιλά στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Αντί στεφάνου» – Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον συγγραφέα του «Τρίτου στεφανιού»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

* Ο τίτλος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «Αντί στεφάνου» είναι δάνειο από το ομότιτλο ποίημα του Κώστα Ταχτσή.