Πρώτο Πρόγραμμα & Φωνή της Ελλάδας: «Η Μάχη της Ηλεκτρικής» – Ένα...

Πρώτο Πρόγραμμα & Φωνή της Ελλάδας: «Η Μάχη της Ηλεκτρικής» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ 27.10.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Η Μάχη της Ηλεκτρικής – Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης»

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου / Φωτογραφία: Θωμάς Σίδερης

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας παρουσιάζουν μέσα από την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, από τις 12:00 έως τις 14:00, ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, μια μάχη που δόθηκε τον Οκτώβριο του 1944, στην καρδιά της Απελευθέρωσης.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ζωντανά από το χώρο όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, με τη βοήθεια της 1ης Μονάδας Εξωτερικών Μεταδόσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το Μνημείο των Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής στον προαύλιο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου / Φωτογραφία: Θωμάς Σίδερης

Δύο διμοιρίες του ΕΛΑΣ και η Φρουρά της Ηλεκτρικής με επικεφαλής τον Αντώνη Καλαποθάκο θα σταθούν απέναντι από 56 πάνοπλους Γερμανούς κομάντο τα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου 1944, αποτρέποντας την ανατίναξη του εργοστασίου, υποχρεώνοντας τους Ναζί σε ταπεινωτική υποχώρηση και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του Πειραιά και της Αθήνας.

Θωμάς Σίδερης, Μαρία Μαυροειδή, Μάκης Γίγας και εργαζόμενοι της ΔΕΗ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο τα άγνωστα αρχεία του ΕΛΑΣ για τη Μάχη της Ηλεκτρικής με τη βοήθεια της Βασιλικής Λάζου, δρ. Ιστορίας, ΕΔΙΠ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Η ανασύσταση του χρονικού της Μάχης θα πραγματοποιηθεί μέσα από ντοκουμέντα και τεκμήρια, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, με τη βοήθεια της Μαρίας Μαυροειδή, υπεύθυνης του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ.

Εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ) / Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ

Παράλληλα, θα ξετυλιχθεί όλη η προπολεμική ιστορία της Πάουερ, προδρόμου της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς και θα συνδεθεί το εργοστάσιο με την ιστορία της περιοχής: εγκατάσταση των προσφύγων στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι μετά το 1922 και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το ντοκιμαντέρ υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των εκπομπών του Πρώτου Προγράμματος για τις δράσεις του προγράμματος «12 Οκτωβρίου 1944 – Η Αθήνα ελεύθερη».

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος

Ηχοληψία: Μάκης Γίγας

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική)

Συσσίτιο στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ) – Χειμώνας 1941-1942 / Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ

Info:

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η Μάχη της Ηλεκτρικής – Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου / Φωτογραφία: Θωμάς Σίδερης