Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 28.10.2018

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 28.10.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ο αργαλειός της Κοζάνης» & «Sfacelo – Η πανωλεθρία των Ιταλών
στην Ανατολική Κρήτη»

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, ώρα 16:00-18:00

Γερμανοί στη Νεάπολη Λασιθίου μετά τη συνθηκολόγηση των Γερμανών / Αρχείο Σταύρου Χριστοδουλάκη

Mε δύο πρωτότυπα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ μεταδίδεται την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στις 16:00 και έχει τίτλο «Ο αργαλειός της Κοζάνης». Ένας ανήσυχος και εφευρετικός έφηβος μαθητής, που ζει στην Κοζάνη, φτιάχνει ένα μυστικό τηλεφωνικό και ραδιοφωνικό δίκτυο κάτω από τη μύτη των Ναζί κατακτητών. Το δίκτυο αυτό το ονομάζει «Αργαλειό» και το κατασκευάζει από υλικά και εξαρτήματα από κάτι βρετανικά τανκ που βρίσκονται παρατημένα στην είσοδο της πόλης, λίγο πριν από την έλευση των Γερμανών. Το πείραμά του πετυχαίνει και λίγο αργότερα δεκάδες μαθητές της Κοζάνης επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του «Αργαλειού», ακούγοντας παράλληλα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Καΐρου και Λονδίνου. Ο έφηβος αυτός ονομαζόταν Γιώργος Καραβάς και κατάφερε να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των συνομηλίκων του στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για μία ιστορία και ένα γραπτό τεκμήριο που θα ακουστεί για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο.

Ιταλικό εκστρατευτικό σώμα στο Μέτωπο της Αλβανίας / Αρχείο RAI

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα γίνει ανασύσταση του κλίματος της Κατοχής και, ιδιαίτερα, στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με τη βοήθεια του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργου Μαργαρίτη και του διδάκτορος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Φοίβου Οικονομίδη. Παράλληλα, θα ακουστούν αφηγήσεις από ανθρώπους της υπαίθρου που έζησαν ως παιδιά, την Ιταλική και Γερμανική Κατοχή, μεταξύ των οποίων και της Βασιλικής Μακρυνιώτη από τη Βάργιαννη Φωκίδας.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί και αυτό ανήμερα της εθνικής επετείου στις 17:00 και έχει τίτλο «Sfacelo – Η πανωλεθρία των Ιταλών στην Ανατολική Κρήτη». Μέσα από την αφήγηση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Σταύρου Χριστοδουλάκη θα ξεδιπλωθούν οι πτυχές ενός ιδιαίτερου όσο και σχετικά άγνωστου ιστορικού γεγονότος: αυτού της απόβασης ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ιεράπετρα, στα τέλη του Μαΐου του 1941.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μουσολίνι έδωσε εντολή να καταληφθεί η Ανατολική Κρήτη. Μερικά καΐκια έφυγαν από τη Ρόδο, η οποία βρισκόταν υπό Ιταλική Κατοχή, μεταφέροντας ένα σύνταγμα Ιταλών στρατιωτών υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Καφάρο. Το εκστρατευτικό σώμα γρήγορα θα φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης. Πολλοί Ιταλοί στρατιώτες θα αυτομολήσουν στις ανταρτικές ομάδες των Κρητών, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναζητήσουν διαφυγή στη Μέση Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από σπάνια ηχητικά τεκμήρια με αφηγήσεις Κρητών αντιστασιακών.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Ο Ιταλός στρατηγός Κάρτα στη Νεάπολη Λασιθίου / Αρχείο Σταύρου Χριστοδουλάκη

Info

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, ώρα 16:00-18:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο αργαλειός της Κοζάνης» (16:00 – 17:00)

«Sfacelo – Η πανωλεθρία των Ιταλών στην Ανατολική Κρήτη» (17:00 – 18:00)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi