Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Τάσος Πετρόπουλος – υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Οριστικά και για πάντα απεφεύχθη το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Διότι  -όπως ανέφερε- η διάταξη που εισάγουμε δεν μιλά για προσωπική διαφορά, μιλά για συνέχιση της καταβολής υψηλότερων συντάξεων, αν προκύπτουν τέτοιες από το καινούριο σύστημα σε σχέση με τις παλιές. Και θα συμψηφίζονται στο μέλλον -σημείωσε- με τις αυξήσεις που θα προκύπτουν από το σύστημα, διότι το σύστημά μας προβλέπει αύξηση των συντάξεων από το 2023 και μετά, κατά 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή και του ΑΕΠ. Ερωτηθείς αν το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων θα ισχύσει με νόμο ο υπουργός ήταν σαφής, λέγοντας ότι ήδη έχει εισαχθεί σχετική διάταξη και είναι ζήτημα ημερών να ψηφιστεί  ο σχετικός νόμος στη Βουλή. 
Σχετικά με την διάσωση των συντάξεων σε νέους συνταξιούχους που εμπίπτουν στο νόμο Κατρούγκαλου  ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι περιορίζει τις μειώσεις γιατί διατηρούμε τις διαφορές που προκύπτουν, αν τυχόν δηλαδή απείχαν οι νέες συντάξεις από 20% και πάνω με τον τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τις παλιές, θα πάρουν για το 2016, 50% της διαφοράς, το 2017  το 1/3 της διαφοράς και το 2018 το 1/4 της διαφοράς και από το 2023 και μετά θα έχουμε αύξηση στις συντάξεις, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για το αν μειώνεται κατά 95% η επιδότηση για τα μπλοκάκια ο υπουργός είπε ότι, οι εργοδότες που έσπευσαν να καλύψουν τέτοιες περιπτώσεις με την επιδότηση έκτακτης εισφοράς, -αν τους έκαναν μισθωτούς- ήταν πολύ λίγοι και δεσμεύαμε κονδύλια πολύ υψηλά για το σκοπό αυτό. Απ ό,τι μπορώ να εκτιμήσω -όπως είπε- είναι ότι πρόκειται για μείωση στο πρόγραμμα του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ να μειωθεί κατά 95%, διότι δεν υπάρχει απορρόφηση αυτού του κονδυλίου και πρέπει να το δώσουμε σε άλλους σκοπούς αντιμετώπισης της ανεργίας. Και όπως ο ίδιος διευκρίνισε η διάταξη παραμένει σε ισχύ και αν υπάρχει προσέλευση και άλλων εργοδοτών που απασχολούν με μπλοκάκι θα την δώσουμε την επιδότηση, όπως είπε.
Ερωτηθείς για την καθαρίστρια από το Βόλο και το αν θα έχει την ασφαλιστική κάλυψη ο υπουργός δήλωσε ότι θα την έχει την ασφαλιστική κάλυψη και διαβεβαίωσε ότι οι εισφορές που δόθηκαν επί 20 χρόνια για την εργασία της θα έχουν το αντάλλαγμά τους ως σύνταξη.
Βασίλης Κεγκέρογλου – Κίνημα Αλλαγής
Όλα στο φως για να μην αφήνονται περιθώρια ούτε για λασπολογίες και όσοι έχουν παραβεί τους νόμους να αποδοθεί δικαιοσύνη, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκοπιμότητες από την εκάστοτε πλειοψηφία που έχουν να κάνουν με ελέγχους συγκεκριμένων διαστημάτων και εξαίρεση άλλων.
Ο κ. Γεωργιάδης ως κατηγορούμενος από την πλειοψηφία έχει δικαίωμα να αμυνθεί με κάθε τρόπο, σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου αναφερόμενος στις μηνύσεις που είπε ότι θα κάνει ο κ. Γεωργιάδης σε όποιον υπογράψει το πόρισμα της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι υπάρχει ένα ποσοστό που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές και οι αναποφάσιστοι είναι ο πρώτος μας στόχος.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι, εμείς λέμε ότι έχει μεγάλη σημασία να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, να έχουμε αναπαραγωγή πλούτου και μεσοπρόθεσμα να υπάρξει μια αποκλιμάκωση των φόρων.

Γκίκας Χαρδούβελης – πρώην υπουργός Οικονομικών

Η οικονομία πάει καλύτερα, όμως χρειάζεται 4% ανάπτυξη και ένα επενδυτικό boom για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Αν παραμείνουμε στο 2,5% ανάπτυξη, οι συντάξεις κινδυνεύουν με περαιτέρω συρρίκνωση, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις είπε ότι είναι ασφαλείς, όπως και το ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια. Εκτιμώ ότι η χώρα θα βγει στις αγορές στο ξεκίνημα του 2019, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Το πρόβλημα ωστόσο -επεσήμανε- είναι ότι τα επιτόκια αυξάνονται διεθνώς κάτι που δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την προσπάθεια της εξόδου της χώρας. Και εκτίμησε ότι απαιτείται νέα ρευστότητα από Έλληνες και ξένους επενδυτές.