Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 15.11.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Γιώργος Κατρούγκαλος – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Είναι λογικό αυτή η συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση να θέλουμε να ισχύει και μετά τις επόμενες εκλογές στην επόμενη Βουλή, επομένως αυτό είναι το νόημα και της απόφασης του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου. Δηλαδή, εφόσον η πρώτη Βουλή αποφασίσει και υπάρξει μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία να παραμείνει ισχυρή και αυτό ισχύει και στην περίπτωση που επιδιώκονται συναινέσεις και στην περίπτωση που επιτευχθεί η αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Επικρατούσε μια άποψη πριν από το γύρισμα του αιώνα- συμπλήρωσε- ότι η δεύτερη Βουλή είναι μόνο αναθεωρητική και όχι η πρώτη Βουλή, από το 2000 και μετά όσοι συνταγματολόγοι έχουν γράψει -με μια μόνο εξαίρεση-, υποστηρίζουν την άποψη της δέσμευσης. Δηλαδή εφόσον η Βουλή αποφασίσει να δεσμεύσει την επόμενη, η επόμενη Βουλή δεσμεύεται, διευκρίνισε. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο της συναίνεσης, να συμφωνήσουμε όπου γίνεται και αυτή η συμφωνία να κρατήσει και στην επόμενη Βουλή, τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για το αν ισχύει το πρωτοσέλιδο των “Νέων”, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή του δόγματος Πολάκη από το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τον κ. Σημίτη ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, είδε να συσχετίζεται η περιζήτητη συναίνεση με το να διακοπεί η οποιαδήποτε διαδικασία προσπάθειας να βρεθούν, -αν υπάρχουν- ποινικές ευθύνες. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η συγκάλυψη είναι συνώνυμη με τη συναίνεση, επεσήμανε. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε συναίνεση ως προς το ότι όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτές θα πρέπει να αναζητούνται και να αποδίδονται, πρόσθεσε.

Ανδρέας Νεφελούδης – γενικός γραμματέας υπουργείου Εργασίας,

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των εργοδοτών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στο χώρο του ντελίβερι και τα οποία είναι πολλά, από τα οποία το 99% δεν εφαρμόζεται από τους εργοδότες, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Όπως είπε το αρμόδιο υπουργείο έχει στόχο να μπουν μια τάξη και κανόνες στους ιδιοκτήτες που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Αποκάλυψε δε, ότι ετοιμάζεται ηλεκτρονικά πλατφόρμα τύπου Uber και στην εστίαση.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος – ΑΝΕΛ

Χρειάζεται να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής περί ευθύνης υπουργών στο άρθρο 86 και να ξανασυζητήσουμε το άρθρο 14 όπου κάποιοι επιχειρηματίες ελέγχουν όλα τα μίντια και στην ουσία καθορίζουν και το πολιτικό παιχνίδι, δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Στεφανία Χαρίτου, προσθέτοντας ότι η βουλευτική ασυλία στο άρθρο 62 πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν δεκάδες θέματα για να ξεκινήσουμε ένα Σύνταγμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε. Αν δεν γίνουν οι αλλαγές τώρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πάμε άλλα 10 χρόνια πίσω, εκτίμησε.

Παναγιώτης Κουρουμπλής – πρώην υπουργός

Δεν μπορώ να διανοηθώ, να πιστέψω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τέτοιες εμπλοκές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί και να κλείσει γρήγορα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ο Κώστας Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες διότι κάποια στιγμή έχασε τη μπάλα με τους υπουργούς του.

Γιάννης Αμανατίδης – ΣΥΡΙΖΑ

Περιμένουμε τη θετική εξέλιξη όσον αφορά την εισήγηση του “euroworking Group” για την χώρα μας. Προχωράμε στην απόδοση των αναδρομικών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Στεφανία Χαρίτου.
Πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλές συναινέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, εκτίμησε ο κ. Αμανατίδης.

Θόδωρος Παπαθεοδώρου – ΚΙΝ.ΑΛ

Η συνταγματική αναθεώρηση έκλεισε και εμείς το λέγαμε ότι δεν πρέπει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος να ενταχθεί στην ένταση την προεκλογική και να γίνει με διαδικασίες fast track, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη. Το Σύνταγμα απαιτεί τον ώριμο χρόνο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει τη συζήτηση εντός προεκλογικής περιόδου και όλη αυτή η προσπάθεια θα πάει στράφι, εκτίμησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Σημίτη ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι είναι ασύμβατο να ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση την ώρα που ανακύπτει θέμα στοχοποίησης, διερεύνησης του πρώην πρωθυπουργού.
Ο βουλευτής επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝ.ΑΛ στην Αχαϊα.