Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 19.11.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 19.11.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Δημήτρης Παπαδημούλης – Eυρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και αναφέρθηκε στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που «θα ψηφιστεί σε λίγες εβδομάδες και δεν θα περιλαμβάνει την πρόσθετη περικοπή των συντάξεων και θα έχει τα θετικά αντίμετρα, που εξήγγειλε ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι με τη βούλα του κ. Ντομπρόβσκις αντιπροέδρου της Κομισιόν και του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων, κάτι που είναι «ένα ηχηρό ράπισμα στα μάγουλα του Κ. Μητσοτάκη».

Ο αντιπρ. του Ε.Κ σχολίασε τις δηλώσεις του αντιπρ. της ΝΔ κ. Γεωργιάδη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, λέγοντας «το να είναι κανείς χουντικότερος της χούντας 45 χρόνια μετά, συνιστά αντιδημοκρατική αθλιότητα» και συμπλήρωσε «το να διαχωρίζει κανείς το αν οι νεκροί ήταν μέσα απ’ τον περίβολο ή έξω συνιστά προπαγανδιστική αλητεία». Μάλιστα αναρωτήθηκε για ποιο λόγο σιωπά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Παπαδημούλης απαντώντας στις αντιδράσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είπε πως είναι αντίθετος στην γενικευμένη ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κανένα νέο ’89, αλλά πρέπει ν’ αφήσουμε την Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. «Μακάρι ο κ. Σημίτης ν’ αποδειχθεί πεντακάθαρος και το λέω με την καρδιά μου» συμπλήρωσε αλλά επεσήμανε ότι φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όσα έκαναν οι στενοί του συνεργάτες και τον εγκάλεσε γιατί «σιωπά εκκωφαντικά».

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου, ως «ένα ρεαλιστικό βήμα εξορθολογισμού και περαιτέρω διάκρισης των ρόλων Εκκλησίας-κράτους, αμοιβαία επωφελές» και προέβλεψε, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία θα προχωρήσει.

Θεόδωρος Τουσουνίδης –  Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ

«Εμείς στηρίζουμε την Εκκλησία, σεβόμαστε τις αποφάσεις της και είμαστε στο πλευρό της»: με αυτά τα λόγια αποκωδικοποιεί τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη συμφωνία των Τσίπρα-Ιερώνυμου ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ» με την Μαρία Γεωργίου  και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

«Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι διαχρονική και έχει επαναληφθεί πολλές φορές και στο παρελθόν και δια στόματος του προέδρου του κινήματος: ότι δηλαδή εμείς στηρίζουμε την Εκκλησία, σεβόμαστε τις αποφάσεις και είμαστε στο πλευρό της» λέει ο κ. Τοσουνίδης, και συμπληρώνει: «Το ίδιο συμβαίνει και στην παρούσα φάση μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η παρουσία του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων βοήθησε τα τελευταία χρόνια αποφασιστικά ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στη νομοθέτηση  της συμφωνίας τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ, ο κος Τουσουνίδης απάντησε «θα είμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας».

Γιάννης Μπαλάφας- Bουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Μητσοτάκης πρέπει να πει αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι προχώρησε σε κρυφές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και άλλους ιεράρχες ή όχι», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Ξενοφώντα Ζηκίδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συζητά με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτό πρέπει να γίνει εν κρυπτώ και παραβύστω και γιατί έπρεπε να βγουν τα δημοσιεύματα και ακόμη να μην υπάρχει διάψευση από την επίσημη Νέα Δημοκρατία.

Για τον διάλογο κράτους-Εκκλησίας που άνοιξε με απόφαση του πρωθυπουργού σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση κρατά τη θετική απάντηση της Ιεράς Συνόδου για τη συνέχισή του, ενώ όσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τα δημοσιεύματα για προσπάθεια να γίνουν προσλήψεις στο Δημόσιο, σημείωσε ότι: είναι πολύ μίζερο και πολύ μικρό να προσπαθούν κάποιοι να εντάξουν στη δική τους πολιτική μικρότητα αυτήν την πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τις αναφορές ότι κάποιοι θα καθίσουν στο σκαμνί ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι υπάρχει ένα θέμα αισθητικής και ένα θέμα ουσίας. Εμένα το στυλάκι το κουτσαβακίστικο του κ. Σαμαρά, τόνισε, δεν με εκφράζει και δεν με εξέφρασε ποτέ, και πως η ουσία είναι ότι εάν η Δικαιοσύνη, που δεν οικοδόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να συνεχίσει την έρευνα, ίσως και πιθανόν άδικα, δεν πρέπει να εμποδιστεί να το κάνει.

Για την απόφαση των δικαστικών αρχών να ανοιχθούν οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των συνεργατών του με αφορμή την αγορά του CFI και τις φρεγάτες, δήλωσε, ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί και να μην υπάρχει τίποτα για τον κ. Σημίτη, αλλά δυστυχώς εξ αντικειμένου κάτω από τον κ. Σημίτη υπήρξαν υπουργοί και άλλοι, οι οποίοι έκαναν πάρτι, είτε είχε πάρει χαμπάρι είτε όχι.