Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς στο Πρώτο Πρόγραμμα 03 &...

Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς στο Πρώτο Πρόγραμμα 03 & 10.11.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς»

Σάββατο 3 & 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, τη μαρτυρία της γηραιότερης επιζώσας του Άουσβιτς, Εσθήρ Κοέν, παρουσιάζει η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» σε δύο μέρη, που θα μεταδοθούν το Σάββατο 3 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 12:00, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η Εσθήρ Κοέν, σε μία σπαραχτική αφήγηση, περιγράφει την πορεία θανάτου από την πατρογονική της πόλη, τα Ιωάννινα, μέχρι την Πολωνία και το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Μία σημαντική καταγραφή που έρχεται να προστεθεί στο ήδη πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, η οποία φωτίζει άγνωστες πτυχές μίας κάποτε πολυπληθούς και ακμάζουσας κοινότητας Εβραίων στα Ιωάννινα.

Την άνοιξη του 1943, η Εσθήρ Κοέν ήταν ένα 17άχρονο κορίτσι. Θα εκτοπιστεί με όλη την οικογένειά της -γονείς, αδέλφια, γαμπρούς, νύφες, θείους, θείες- και όλοι μαζί θα επιβιβαστούν στα τρένα του θανάτου και της σιωπής. Έπειτα από μία σύντομη παραμονή στο γκέτο της Λάρισας, τα βαγόνια της βροχής θα αρχίσουν την κάθοδό τους στην κόλαση. Η Εσθήρ θα δει για τελευταία φορά τους δικούς της ανθρώπους στο προαύλιο του Άουσβιτς.

Ο Θωμάς Σίδερης συνάντησε την Εσθήρ Κοέν στο σπίτι της στα Ιωάννινα, τον Ιούλιο του 2018.

Στο πρώτο μέρος, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, η Εσθήρ Κοέν ξετυλίγει το ημερολόγιο του εκτοπισμού και τους πρώτους μήνες στο Άουσβιτς. Παράλληλα, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, Τζων Καλέφ-Εζρά, δίνει στους ακροατές πολύτιμες πληροφορίες για την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και για την παρουσία των Ρωμανιωτών Εβραίων στον ελλαδικό χώρο που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η μέρα του εκτοπισμού / Φωτογραφικό ντοκουμέντο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων

Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, θα ακουστούν οι παράλληλες αφηγήσεις της Εσθήρ Κοέν για τα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Γιάνκελ Γουέρνικ για τα κρεματόρια του κολαστηρίου της Τρεμπλίνκα, μέσα από το ημερολόγιό του που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και βρίσκεται στο υπό έκδοση βιβλίο του Θωμά Σίδερη με τίτλο «Τα τρένα της σιωπής».

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 3 Νοεμβρίου και Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi