Τα μαστοροχώρια της Ελλάδας στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 14.07.2018

Τα μαστοροχώρια της Ελλάδας στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 14.07.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τα μαστοροχώρια της Ελλάδας»

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Ένα ταξίδι σε μια άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα επιχειρεί η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 και ώρα 12 το μεσημέρι, με τη μετάδοση ενός ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τα μαστοροχώρια της Ελλάδας  και τα μπουλούκια των μαστόρων. Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό οδοιπορικό σε τρία από τα σημαντικότερα μαστοροχώρια της Ελλάδας: την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, τα Λαγκάδια Αρκαδίας και τον Πεντάλοφο Κοζάνης.

Λαγκαδινοί μαστόροι

Οι μαστόροι, χτίστες κυρίως, αλλά και από άλλες οικοδομικές ειδικότητες, ονομάζονταν κουδαραίοι στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία, ενώ στη Θράκη τους έλεγαν δουλγκέρηδες. Οι μαστόροι αυτοί ήταν ενωμένοι σε οικοδομικές συντεχνίες, τα ισνάφια. Τα πιο ορεινά, απομακρυσμένα και φτωχά χωριά, ριζωμένα σε βραχοτόπια, υπήρξαν πάντα πατρίδες των κουδαραίων, όχι μόνο στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Ισνάφι της Πυρσόγιαννης

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ καταγράφονται μαρτυρίες μαστόρων και μαστορόπουλων, που περιπλανιόνταν στον ελλαδικό και τον βαλκανικό χώρο για να χτίσουν σχολεία, γεφύρια, εκκλησιές και οικίες. Οι περισσότεροι από τους μαστόρους αυτούς δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Μαστόροι του Πολύδροσου Φωκίδας

Επίσης, μέσα από τις καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες αναδύεται όλο το τελετουργικό αναχώρησης και επιστροφής των μπουλουκιών, το σύστημα της εσωτερικής οργάνωσης και ιεραρχίας των ισναφιών αλλά και η ενσωμάτωση των μικρών παιδιών, των μαστορόπουλων, στα μπουλούκια.

Η έρευνα διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο και παρουσιάζεται στο σύνολό της για πρώτη φορά στο πλαίσιο αυτού του μοναδικού ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Θωμά Σίδερη, «Το απουσιολόγιο του χρόνου» (2010)

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα μαστοροχώρια της Ελλάδας»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi