«Τα στρατόπεδα του θανάτου: Άουσβιτς & Τρεμπλίνκα» στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.11.2018

«Τα στρατόπεδα του θανάτου: Άουσβιτς & Τρεμπλίνκα» στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.11.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τα στρατόπεδα του θανάτου: Άουσβιτς & Τρεμπλίνκα

Παράλληλες αφηγήσεις»

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Το δεύτερο μέρος της προφορικής μαρτυρίας της Εσθήρ Κοέν καθώς και το ημερολόγιο του Γιάνκελ Γουέρνικ θα παρουσιαστούν αυτό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 από την εκπομπή “Αφύλαχτη Διάβαση“, που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 12 με 1 το μεσημέρι. Πρόκειται για δύο τεκμήρια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, για δύο ζωές που βρέθηκαν το 1944 στη δίνη της φρίκης και της κτηνωδίας.

Η Εσθήρ Κοέν είναι Ρωμανιώτισσα Εβραία από τα Γιάννινα. Θα εκτοπιστεί στις 25 Μαρτίου 1944 και θα βρεθεί στο Άουσβιτς αρχές Απριλίου του ίδιου χρόνου. Τότε ήταν ένα 17χρονο κορίτσι. Την ίδια περίοδο, στη Βαρσοβία, ένας Πολωνοεβραίος, τότε 50 χρόνων, με πλούσια συνδικαλιστική δράση, ο Γιάνκελ Γουέρνικ, θα εκτοπιστεί στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, ένας άντρας και μια γυναίκα, από διαφορετικές αφετηρίες, κάτω από τον ίδιο βαρύ πολωνικό ουρανό, στην ίδια κόλαση, θα βρεθούν στα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ όπου η προφορική μαρτυρία της Εσθήρ Κοέν και το ημερολόγιο του Γιάνκελ Γουέρνικ παρουσιάζονται παράλληλα, αναδεικνύοντας το μέγεθος της φρίκης στα στρατόπεδα εξόντωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 1944, τότε που το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» είχε μπει σε πλήρη εφαρμογή.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα στρατόπεδα του θανάτου: Άουσβιτς & Τρεμπλίνκα – Παράλληλες αφηγήσεις»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi