Το «Κομμένο ποτάμι» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του...

Το «Κομμένο ποτάμι» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 08.09.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Κομμένο ποτάμι»

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει  ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για μία άγνωστη όσο και συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία που εκτυλίσσεται στο περιθώριο της Σφαγής στο Κομμένο Άρτας. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η εκπομπή, φόρος τιμής και μνήμης στο Ολοκαύτωμα του Κομμένου.

Έφυγε να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και δεν γύρισε. Η μάνα του τον νόμιζε για νεκρό. Του έφτιαξε μνήμα και του έκανε μνημόσυνο. Ο Σπύρος Βλαχοπάνος θα επιστρέψει ζωντανός στο χωριό του, το Κομμένο Άρτας, αρχές του 1942. Ο γυρισμός του είναι ανέλπιστο δώρο για τη μάνα, τον πατέρα του τον Θανάση και τ’ αδέλφια του. Όμως η χαρά της οικογένειας δεν θα κρατήσει πολύ.

Στις 16 Αυγούστου 1943, την ώρα που οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου Γερμανικού Συντάγματος υπό τον Γιόζεφ Ζάλμινγκερ πυρπολούν το Κομμένο και σκοτώνουν αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά, πολλοί κάτοικοι του χωριού θα τρέξουν προς τον ποταμό Άραχθο, αναζητώντας τη σωτηρία τους. Ο Σπύρος Βλαχοπάνος θα γίνει ο κεντρικός ήρωας στο «Κομμένο ποτάμι». Με τη βάρκα του θα προσπαθήσει να περάσει στην απέναντι όχθη όσους έχουν γλιτώσει μέχρι εκείνη την ώρα από τα πυρά των ναζί. Η βάρκα θα αναποδογυρίσει και θα πνιγούν στα νερά του Αράχθου 17 κάτοικοι του Κομμένου. Ο αριθμός των θυμάτων θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των 300 κατοίκων που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο χωριό. Ανάμεσα στους πνιγμένους ο Σπύρος Βλαχοπάνος, 24 χρόνων, και η αδελφή του Γιαννούλα, 21 χρόνων. Η μητέρα του Σπύρου Βλαχοπάνου θα κηδέψει το παιδί της για δεύτερη φορά.

Για την ιστορία του Σπύρου Βλαχοπάνου μιλά στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ο ανιψιός του, φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Κομμένο ποτάμι», Δημήτρης Βλαχοπάνος. Συμμετέχει το δημοτικό συγκρότημα «Λαλητάδες» της Ηπείρου, που θα παίξει ζωντανά για τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος ηπειρώτικα μοιρολόγια. Επίσης, συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ρίζος (κλαρίνο), Δημήτρης Κακός (βιολί), Δημήτρης Ρίζος του Κλέονα (λαούτο), Ματίνα Τζήκα (κρουστά και τραγούδι), Δημήτρης Τσίπρας  (τραγούδι).

Ακόμη, ακούγονται συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων κατοίκων του Κομμένου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Κομμένο ποτάμι»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi