Αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21.03.2018

Αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21.03.2018

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Μια ημέρα γεμάτη ποίηση

ΕΡΤ και Εταιρεία Συγγραφέων

world poetry day 2018new

«Κι εσύ που ξέρεις από ποίηση κι εγώ που δεν διαβάζω κινδυνεύουμε. Εσύ να χάσεις τα ποιήματα κι εγώ τις αφορμές τους…»

Μιχάλης Γκανάς, «Περί ποιήσεως»

Όλες οι ραδιοφωνικές συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «ακολουθούν» τα ίχνη των ποιητών του κόσμου.

Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, η μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη του τραγουδιού, η ποίηση στον αθλητισμό. Ο ποιητικός λόγος, η ιστορία του και η επιρροή του.

Απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, νέοι ποιητές, αρχειακό υλικό, ζωντανές συνδέσεις από τις 08.00 το πρωί, σε όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την Εαρινή Ισημερία – αρχή της άνοιξης.

Ειδικότερα, όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα: Νέοι Έλληνες ποιητές

07.45 Στον Ανδρέα Παπασταματίου και στη Στεφανία Χαρίτου μιλάει ο Νίκος Κατσαλίδας, ποιητής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων

16.00-17.00 Ο Γιάννης Πετρίδης παρουσιάζει μερικούς από τους ποιητές του ΡΟΚ.

17.00-18.00 Γιώργος Γιανναράκος και Μαίρη Βενέζη, με καλεσμένους τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Κώστα Κρεμμύδα -ποιητή και εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων «Μανδραγόρας»- και τον Χρήστο Ξανθάκη.

18.00-20.00 Έλενα Μαράκα και Μαρία Σφυρόερα με συνεντεύξεις και έργα νέων Ελλήνων ποιητών. Καλεσμένοι στο στούντιο οι: Γιώργος Ψάλτης, Virginia Lopez Recio, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νίκος Σκούφος, Αντωνία Γουναροπούλου, Νίκος Ερηνάκης.

ΔΕΥΤΕΡΟ Πρόγραμμα: Μελοποιημένη ποίηση

08.00-09.00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης στην εκπομπή του «φιλοξενεί» τηλεφωνικά τον Τίτο Πατρίκιο.

09.00-11.00 «Ποίηση… πεζή». Η Μαρία Κοζάκου παρουσιάζει πεζά κείμενα για την ποίηση και τους ποιητές. Τι έγραψαν για την ποίηση, Μαγιακόφκι, Λειβαδίτης, Δημουλά, Καρυωτάκης, Αριστοτέλης (Περί Ποιητικής), αλλά και «Η ποίηση στον κινηματογράφο». Θα θυμηθούμε δέκα Ελληνίδες ποιήτριες της αρχαιότητας, ενώ θα γνωρίσουμε και τη Θεραπεία Μέσω Ποίησης.

11.00-12.00 Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου ανατρέχει στις πρόσφατες δισκογραφικές κυκλοφορίες μελοποιημένης ποίησης. Συνομιλεί με τους δημιουργούς Χρήστο Θεοδώρου, Μιχάλη Καλογεράκη, Πέτρο Σατραζάνη, Γιώργο Μυτρογιαννόπουλο και Δημήτρη Κογιάννη για την επιλογή τους να μελοποιούν ποίηση αυτήν την εποχή.

12.00-13.00 Με τη Λίτσα Τότσκα. Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντούν τον Νίκο Καββαδία, ο Γιάννης Σπανός τον Γιάννη Σκαρίμπα, ο Μιχάλης Νικολούδης τη Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη, οι αδελφοί Κατσιμίχα τη Λένα Παππά, ο Βασίλης Δημητρίου την Κατίνα Παΐζη, ο Γιώργος Ανδρέου τον Διονύση Καρατζά, ο Νίκος Ξυδάκης τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ο Μάνος Χατζιδάκις τη Μυρτιώτισσα και τον Γιώργο Σαραντάρη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τον Μανώλη Αναγνωστάκη, ο Γιώργος Καζαντζής τον Γιώργο Χρονά, ο Νίκος Μαμαγκάκης τον Γιώργο Ιωάννου και ο Ορφέας Περίδης τον Μιλτιάδη Μαλακάση.

13.00-14.00 Με τη Γιώτα Δελώνα. Στιχουργοί-ποιητές και ποιητές-στιχουργοί. Η ποίηση στα τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε. Η ποίηση στα τραγούδια της παρέας.

14.00-15.00 Ο Γιάννης Παπουτσάκης σε μια εκπομπή αφιερωμένη στις δύο εορτάζουσες, την Άνοιξη και την Ποίηση. Με αγαπημένα ποιήματα που εξυμνούν τη «βασίλισσα» των εποχών, γραμμένα από την πένα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Λειβαδίτη, του Βρεττάκου, της Πολυδούρη, του Σολωμού, της Δημουλά και άλλων σημαντικών ποιητών και ποιητριών μας  που ένιωσαν την επιθυμία να γράψουν για την εποχή της αναγέννησης της φύσης, της ανθοφορίας και της κάθαρσης.

15.00-17.00 Ο Ιωάννης Τράντας (ηθοποιός) και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, απαγγέλλουν Όμηρο (αποσπάσματα), Αισχύλο -«Προμηθέας Δεσμώτης» (αποσπάσματα), Σεφέρη -«Ερωτικός λόγος», Καβάφη, Ευριπίδη «Μήδεια», καθώς και αποσπάσματα δημοτικής ποίησης.

17.00-18.00 Με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Ηλεκτρικό ελληνικό τραγούδι και μελοποιήσεις ποιητών. Τραγουδοποιοί που η στιχουργική τους συναντά την ποίηση. Από τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Γιάννη Αγγελάκα, στον Νικόλα Άσιμο και τους αδελφούς Κατσιμίχα.

18.00-19.00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει τραγούδια από τις δισκογραφικές ποιητικές «ανθολογίες» του Γιάννη Σπανού.

19.00-20.00 Με τον Φώτη Απέργη και καλεσμένο τον πανεπιστημιακό Διαμαντή Μπασαντή, συγγραφέα μεταξύ άλλων, της μελέτης «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

20.00-22.00 Μεγάλο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, από την Έλενα Διάκου, τη Λίντα Ζαφειροπούλου, τον Σιδερή Πρίντεζη και τον Νίκο Αϊβαλή. Ένα δίωρο που οι νέοι ποιητές, συναντούν τους κλασικούς. Ένα δίωρο με τους ποιητές και τις συναντήσεις τους με τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας.

22.00-24.00 Συναυλία μελοποιημένης ποίησης, από το Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Θάνος Μικρούτσικος και Γιάννης Κούτρας. Παρουσίαση Έλενα Διάκου και Μαρίνα Λαχανά. Ηχογράφηση στο studio C στις 2/06/2010.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Νίκος Αϊβαλής απαγγέλλει, μεταξύ άλλων, Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη.

KOSMOS: Οι ποιητές του Κόσμου

10.00-12.00 Γιώτα Κοτσέτα. Αφιέρωμα σε Παλαιστίνιους ποιητές.

14.00-16.00 Ρουμπίνη Σταγκουράκη. Αφιέρωμα στους Γάλλους ποιητές του δρόμου (της hip hop/rap σκηνής).

18.00-20.00 Κώστας Αλαγιάννης. Αφιέρωμα στην ποίηση των νομάδων Τουαρέγκ.

22.00-24.00 Ιωσήφ Βάγγερ. Αφιέρωμα στους στίχους του Βob Dylan.

To Kosmos, σε συνεργασία με την ποιητική ομάδα «Με τα λόγια [γίνεται]» έχει απευθύνει πρόσκληση σε νέους ποιητές, οι οποίοι θα διαβάσουν ένα ποίημα της επιλογής τους -όχι απαραίτητα δικό τους- και θα το συνοδεύσουν με ένα μουσικό κομμάτι της επιλογής τους.

ΤΡΙΤΟ Πρόγραμμα

Στην ποίηση της Μουσικής – Στη μουσική της Ποίησης

08.00-10.00 Ο Γιώργος Φλωράκης στα «Πρωινά του Τρίτου» που ακούει και διαβάζει Έλληνες και ξένους (μελο)ποιητές, από τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε στον Ντίλαν και τον Κοέν, με ενδιάμεσες στάσεις Αναγνωστάκη, Κάμινγκς, Σαχτούρη.

10.00-12.00 Η Τζουλιέττα Καρόρη ανοίγει το «Παράθυρο στον Κόσμο» της ποίησης στην Παλιά Μουσική.

13.00-15.00 Γιώργος Κακουλίδης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ανθούλα Δανιήλ και Νίκος Μοσχοβάκος,  μιλούν για την ελληνική (ποιητική) Γενιά του ’70 στο στούντιο την πρώτη ώρα της εκπομπής «BookFly» του Δημήτρη Τρίκα, ενώ για σπουδαία ποιητικά κείμενα φιλοξενούνται οι Θάνος Σαμαρτζής (Εκκλησιαστής) – Γιάννης Αντιόχου (Έρημη Χώρα- Έλιοτ).

18.00-19.00 Μουσική που βασίστηκε σε ποίηση παρουσιάζει η Αφροδίτη Κοσμά στην έκτακτη εκπομπή της «Στίχοι που έγιναν νότες».

19.00-20.30 Απευθείας μετάδοση της Άννας Σακαλή από τη Στοά του Βιβλίου της εκδήλωσης του Κύκλου Ποιητών, σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ / ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, με 25 ποιητές να διαβάζουν από ένα ποίημα με θέμα το παιδί.

20.30-21.30 Ο Κώστας Καναβούρης στην από χαρακτήρα ποιητική του εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» φιλοξενεί τον ποιητή, κριτικό και επί πολλά χρόνια προϊστάμενο του Τμήματος Επιμόρφωσης και Πολιτισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κώστα Παπαγεωργίου, με τον οποίο ξεφυλλίζουν τα ελληνικά περιοδικά ποίησης.

21.30-22.30 Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη ρυθμίζει τις «Μουσικές Συντεταγμένες» της σε γοητευτικά lieder από συναυλίες μέσω της EBU.

22.30-23.00 Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης μάς εισάγει στην «Αληθινή Πραγματικότητα» της ποίησης, με βάση το γνωστό βιβλίο του Σίλερ «Περί Αφελούς και Συναισθηματικής Ποίησης» και καλεσμένο τον ποιητή και συνεργάτη του Τρίτου, Θάνο Σταθόπουλο.

23.00-24.00 Ο Δημήτρης Τρίκας στις «Μουσικές του Καιρού μας» με καλεσμένο έναν συνθέτη που ασχολήθηκε επιτυχημένα, σε πλάτος και βάθος με τη μελοποίηση: τον Μιχάλη Γρηγορίου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μονόλεπτα ποιήματα 10 νέων Ελλήνων ποιητών, που οι ίδιοι απαγγέλλουν, ανάβουν σαν πυροτεχνήματα στον αέρα του Τρίτου

Φωνή της Ελλάδας: Ποιητές της Διασποράς

 Ελληνική ποίηση σε διάφορες γλώσσες

Οι εκπομπές του παγκόσμιου ραδιοφώνου της ΕΡΤ αλλάζουν  και «γεμίζουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, σπάνιο αρχειακό υλικό και ειδικά αφιερώματα.

12.00-13.00 Η Νατάσα Βησσαρίωνος μας συστήνει τη γραφή των σύγχρονων ποιητών της Διασποράς.

15.00-16.00 Η Μαρία Κουτσιμπύρη διαβάζει ελληνική ποίηση… σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά)!

21.00-22.00 Ο Άγγελος Σταθόπουλος, επιλέγει ποιήματα Ελλήνων κλασικών και σύγχρονων ποιητών.

Παραγωγοί του σταθμού, με αφιερωματικά πεντάλεπτα, που θα μεταδίδονται ανά ώρα όλο το 24ωρο, μοιράζονται με τους ακροατές και διαβάζουν μερικά από τα αγαπημένα τους ποιήματα.

ΕΡΑ ΣΠΟΡ: Ο αθλητισμός συναντά την ποίηση

22:00-24:00 Ο Μάκης Τσίλκος επιμελείται και παρουσιάζει μια εκπομπή που ενώνει με πρωτότυπο τρόπο τον αθλητισμό με την ποίηση.