Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος στη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο...

Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος στη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο 20.07.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Παιδί μου μην κοιμάσαι»
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες και τεκμήρια
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Ουδέτερη ζώνη / Φωτογραφία του Θωμά Σίδερη

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θυμάται τη θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, ακριβώς 45 χρόνια μετά, με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε πρωτότυπες συγκλονιστικές μαρτυρίες αλλά και σε ηχητικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ και του ΡΙΚ. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 και ώρα 12:00-13:00. 

Ο Μανώλης Μπικάκης και άλλοι Έλληνες καταδρομείς

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ κύριος αφηγητής είναι ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Νίκος Κοϊμτζόγλου, τότε ανθυπολοχαγός Πεζικού, που ηγήθηκε μίας ομάδας ηρώων καταδρομέων που υπερασπίστηκαν την πόλη της Λευκωσίας και έδωσαν λυσσαλέες μάχες στον λόφο 190 (ύψωμα Κολοκάση). Ο ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου, με την παραδειγματική και θαρραλέα ηγεσία του, και ο καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης, με την ικανότητα και τη γενναιότητά του, μαζί με τους άνδρες της Α’ Μοίρας Καταδρομών, πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο, βάζοντας φραγμό στην τουρκική προέλαση και αποτρέποντας την πλήρη κατάληψη της Λευκωσίας.

Στιγμιότυπο από το φιλμ της Μελίνας Μερκούρη / Φωτογραφία από το Αρχείο της ΕΡΤ

Το χρονικό των γεγονότων και των επιχειρήσεων αποδίδεται στο ντοκιμαντέρ μέσα από τα πολεμικά ανακοινωθέντα όπως μεταδόθηκαν από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Παράλληλα, οι ακροατές της  «Αφύλαχτης Διάβασης» θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μοναδικά ηχητικά τεκμήρια από το χαμένο φιλμ-ντοκιμαντέρ που γύρισε η Μελίνα Μερκούρη το 1975 για λογαριασμό της ΕΡΤ, έναν χρόνο ακριβώς μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής. Το φιλμ βρέθηκε σχεδόν ολόκληρο έπειτα από δεκαετίες και ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ. Στα αποσπάσματα που θα μεταδοθούν η Μελίνα Μερκούρη μιλά με μάνες αγνοουμένων, με παιδιά της Κύπρου και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Παιδί μου μην κοιμάσαι – Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο μέσα από πρωτότυπες μαρτυρίες και ηχητικά τεκμήρια»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi