«Αγαπημένη μου… Ευτυχές το 1920» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη...

«Αγαπημένη μου… Ευτυχές το 1920» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 11.01.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Αγαπημένη μου… Ευτυχές το 1920»
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Ενθύμιον 1920 του οπλίτη Γεωργίου Κανελλόπουλου

Η «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα, γυρίζει το ημερολόγιο εκατό χρόνια πίσω μέσα από τις σημειώσεις, τις επιστολές και τις καρτ ποστάλ που έγραψαν Έλληνες στρατιώτες που συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που φέρνει στο φως άγνωστα γραπτά τεκμήρια της περιόδου 1919-1922, εστιάζοντας όμως σε όλα όσα συνέβησαν στο πολεμικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του 1920 μέσα από τα μάτια των απλών οπλιτών.

Μέρος της επιστολογραφίας, που εντάσσεται στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, δεν έφτασε ποτέ στους παραλήπτες του, είτε γιατί οι συντάκτες των επιστολών αποφάσισαν τελευταία στιγμή να τις κρατήσουν στο προσωπικό αρχείο τους, είτε γιατί σκοτώθηκαν σε κάποια μάχη προτού προλάβουν να ταχυδρομήσουν το γράμμα που είχαν συντάξει ή την καρτ ποστάλ με κάποιο σύντομο σημείωμα.

O οπλίτης Γεώργιος Κανελλόπουλος

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα εξής τεκμήρια:

α. Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Χαράλαμπου Πληζιώτη με ενδεικτικό τίτλο «Αναμνήσεις του μετώπου 1920-1921, Μικρά Ασία-Θράκη». Το τεκμήριο βρίσκεται στα Αρχεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

β. Μέρος της αλληλογραφίας σε 112 κάρτες του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

γ. Μέρος του ημερολογίου του στρατιώτη Γεωργίου Κανελλόπουλου.

δ. Αποσπάσματα από σημειώσεις και επιστολογραφία του δεκανέα Πυροβολικού Γιάννη Κουτσονικόλα υπό τον γενικό τίτλο «Απ’ την Αράχωβα στα κράσπεδα της Άγκυρας».

ε. Μέρος της επιστολογραφίας και των σημειώσεων του στρατιώτη Χρήστου Καραγιάννη.

στ. Αποσπάσματα από τις σημειώσεις του οπλίτη Θεόδωρου Κιακίδη υπό τον γενικό τίτλο «Το ημερολόγιο του στρατιωτικού μου βίου, Μικρασιατική Εκστρατεία, 1920-1922».

Την επιστημονική επιμέλεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ έχει ο ιστορικός και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Σταύρος Ανεστίδης.

Ακούγονται αποσπάσματα από οπερέτες του 1920, από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Αγαπημένη μου… Ευτυχές το 1920»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi