Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7: Μεγάλο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση...

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7: Μεγάλο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας | Από 08.07.2024

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Μεγάλο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια
από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Στις 24 Ιουλίου 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πτώση της χούντας και την εγκαθίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, με ένα μεγάλο αφιέρωμα, τιμά την επέτειο της Μεταπολίτευσης και τον μισό αιώνα αδιάλειπτης δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ντοκουμέντα, θεατρικά έργα, ένθετα και ειδικές εκπομπές, που μεταδίδονται από τις 8 Ιουλίου 2024 έως και το τέλος του μήνα, σκιαγραφούν την ελληνική κοινωνία των τελευταίων 50 ετών από την πλευρά του πολιτισμού.

Το μεγάλο αφιέρωμα του Δεύτερου περιλαμβάνει:

«50 τραγούδια, 50 χρόνια Δημοκρατίας»
Από 8 έως και 28 Ιουλίου, στις 09:30, 15:30 και 19:30

Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 50 ετών έχει λειτουργήσει ως ένα χρονογράφημα της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από στίχους και μελωδίες έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα η ορμή των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπου κυριάρχησε το «πολιτικό τραγούδι», οι μετέπειτα πολιτικές και θεσμικές αλλαγές, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας, τα δικαιώματα, η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο νέος χάρτης της μαζικής κουλτούρας και του lifestyle, το νέο τοπίο των ΜΜΕ, ο αθλητισμός, οι πολιτιστικές και πολιτισμικές αλλαγές, το περιβάλλον, η κρίση, η νεότερη μετανάστευση και φυσικά οι ανθρώπινες σχέσεις.

Από τις 8 έως και τις 28 Ιουλίου 2024, ακούμε καθημερινά στις 09:30, στις 15:30 και στις 19:30, 50 τραγούδια-σταθμούς και τις ιστορίες τους, όπως τις επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν οι: Φώτης Απέργης, Αντρη Βασιλειάδου, Μιχάλης Γελασάκης, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Μαρία Κοζάκου, Σιδερής Πρίντεζης, Οδυσσέας Τσάκαλος και Κώστας Φασουλάς.

«Τρία εμβληματικά έργα του θεάτρου της μεταπολίτευσης»

Το θέατρο, το οποίο συχνά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας λειτούργησε ως χώρος αντίδρασης και αντίστασης στο καθεστώς των συνταγματαρχών, βίωσε μεταπολιτευτικά μια ανεπανάληπτη έξαρση. Έπειτα από επτάμισι χρόνια λογοκρισίας, περιορισμών και καταφυγής στα υπονοούμενα, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες του θεάτρου είχαν επιτέλους την ευκαιρία να ανασάνουν και να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτή η βαθιά αναπνοή γέννησε το Θέατρο της Μεταπολίτευσης, ένα από τα πιο ξεχωριστά κι ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης πολιτιστικής μας ιστορίας.

Ο Αντώνης Τζαβάρας επέλεξε από το πολύτιμο αρχείο της ραδιοφωνίας, τρία χαρακτηριστικά έργα εκείνης της περιόδου, που θα μεταδοθούν τρεις συνεχόμενες Δευτέρες:

«Η νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη
Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, στις 23:00

Το έργο, όπως και τα περισσότερα της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ανέβηκε σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, τον Ιανουάριο του 1978. Ο Κουν το χαρακτήρισε τότε ως «ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα της εποχής μας στον θεατρικό χώρο».

Η ραδιοφωνική παράσταση «Η νίκη» σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Μιχαηλίδη και μεταδόθηκε για πρώτη φορά, από το Πρώτο Πρόγραμμα, τον Μάιο του 1987, σχεδόν δέκα χρόνια μετά από το παρθενικό σκηνικό της ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Ζαχαρίας Ρόχας και η Έρση Μαλικένζου.

«Εσωτερικαί ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, στις 23:00

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1979 στο θέατρο Στοά και ήταν η 4η συνεργασία του συγγραφέα με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον θίασό του. Ο Ποντίκας έγραψε τις «Εσωτερικές ειδήσεις» ως επιθεώρηση. Είναι, όμως, μια μαύρη επιθεώρηση. Μια σκληρή, γκροτέσκα, ίσως και επιθετική σάτιρα που σκιτσάρει, με υπερβολή, αλλά και με εξαιρετική οξύνοια το πορτρέτο του σύγχρονου μέσου Έλληνα.

Η ραδιοφωνική παράσταση του έργου σκηνοθετήθηκε από τον Χρίστο Σιοπαχά και πρωταγωνιστές της είναι ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος, ο Τάκης Σπυριδάκης και η Μελίνα Μποτέλη.

«Οι προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, στις 23:00

Το έργο «Οι προστάτες» είναι το πρώτο μεγάλο θεατρικό κείμενο του Μήτσου Ευθυμιάδη. Γράφτηκε το 1974 και παρουσιάστηκε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης την επόμενη χρονιά, το 1975, σε μια θρυλική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λαζάνης κι έντυσε μουσικά ο Χρήστος Λεοντής. Το έργο είναι σατιρικό και μέσα απ’ αυτό, με δηκτική και στοχευμένη ματιά, αλλά και με συμβολική πρόθεση, ο συγγραφέας παρουσιάζει αποσπασματικά την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην πραγματικότητα, όμως,  σκιτσάρει το πορτρέτο του σύγχρονου μέσου Έλληνα, του μικροαστού που ήδη από το 1979 έχει ανταλλάξει την ιδεολογία και τον οραματισμό με μια πρόχειρη κι επιφανειακή ιδέα περί ευτυχίας.

Το έργο σκηνοθετήθηκε για το ραδιόφωνο από τον Βασίλη Παπαβασιλείου και ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1984. Η ραδιοφωνική παράσταση είναι επενδυμένη με την εμβληματική μουσική του Χρήστου Λεοντή και, μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστούν, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Κατερίνα Βασιλάκου, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Γιώργος Κοτανίδης.

«Στιγμές από τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης»
Από 22 έως και 28 Ιουλίου 2024, στις 11:30

Σειρά ενθέτων με ηχητικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ σε επιμέλεια και παρουσίαση Αντώνη Τζαβάρα.

Οι πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης σημαδεύτηκαν από σπουδαία πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα, η επίδραση των οποίων είναι αισθητή ως τις μέρες μας. Από το Δημοψήφισμα κατά της μοναρχίας και τη δίκη των βασανιστών μέχρι το οργιαστικό επιθεωρησιακό καλοκαίρι του 1974 και το «λαθραίο» ταξίδι του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον «Θίασο» στο Φεστιβάλ των Καννών, το Δεύτερο Πρόγραμμα αναβιώνει κάποια από τα ορόσημα εκείνης της εποχής, μέσα από ολιγόλεπτα ηχητικά ντοκουμέντα.

«H τέχνη της μεταπολίτευσης (και μερικές κακοτεχνίες)»
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, 14:00-16:00

Την ημέρα που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Τζαβάρας υποδέχεται στο στούντιο του Δεύτερου Προγράμματος τον Διονύση Ελευθεράτο, συγγραφέα του βιβλίου «Μεταπολίτευση: ένα βολικό τέρας», για να συζητήσουν για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ποίηση και -φυσικά- τα τραγούδια που γεννήθηκαν όταν εξέπνευσε η χούντα.

Η επέτειος των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση μας δίνει μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ποια από τα έργα που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο ωρίμασαν όμορφα στο πέρασμα των δεκαετιών και ποια παραδόθηκαν στην κρίση της ηλικίας τους.

Info

«50 χρόνια Δημοκρατίας» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

#defteroprogramma #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program