ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ |...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ | Δευτέρα, 07.11.2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«Άνθρωπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ

 Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, στις 21:00

Μια ακόμα θεατρική παράσταση για το ραδιόφωνο θα απολαύσουν οι ακροατές του Δεύτερου Προγράμματος, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, στις 21:00.

Πρόκειται για το μονόπρακτο έργο του Ζαν Κοκτώ,«Ανθρώπινη Φωνή», σε σκηνοθεσία Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου και μετάφραση Μάριου Πλωρίτη. Ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου.

Η ηρωίδα του έργου είναι μία νέα γυναίκα που συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον εραστή της, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια άλλη. Έτσι βιώνει τον πόνο του έρωτα που ενώ ήταν πηγή ζωής έχει μετατραπεί σε ένα καταστροφικό συναίσθημα. Στην Ελλάδα η παράσταση αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη το 1978, μαζί με δύο ακόμη μονόπρακτα έργα του ίδιου συγγραφέα, την «Ψεύτρα» και «Την έχασα» σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, στα οποία όπως λέγεται, η σπουδαία πρωταγωνίστρια έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της ζωής της.

Η σκηνοθέτις Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου, που θα συνομιλήσει με τον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν ακουστεί το τρίτο κουδούνι, αναφέρει για το έργο:

«Η ανθρώπινη φωνή» είναι ένα μονόπρακτο έργο που γράφτηκε από τον Ζαν Κοκτώ το 1928 και ανέβηκε δύο χρόνια αργότερα στην Κομεντί Φρανσέζ. Πολλοί είναι αυτοί που δίνουν και μια άλλη διάσταση και, ως εκ τούτου, σκηνική προσέγγιση στο έργο: ότι πρόκειται στ’ αλήθεια για ένα φανταστικό τηλεφώνημα, προϊόν της διαταραγμένης ψυχικής κατάστασης και πνευματικής διαύγειας της γυναίκας. Στο έργο ο Κοκτώ ενσωμάτωσε τους πειραματισμούς του για την ανθρώπινη φωνή και επικοινωνία, βρίσκοντας στο τηλέφωνο το ιδανικό όχημα. Επιπλέον το έργο αυτό «απαντάει» στα παράπονα των ηθοποιών ότι ο Κοκτώ έγραφε έργα επικεντρωμένα στον συγγραφέα-σκηνοθέτη, τα οποία άφηναν ελάχιστο περιθώριο για «μεγάλες» ερμηνείες στους ηθοποιούς. Στην Ελλάδα, το έργο ερμήνευσε η Έλλη Λαμπέτη, ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

Ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

Μουσική-Ήχος:Μαριλένα Ορφανού

Sound design:Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου,Μαριλένα Ορφανού

Επιμέλεια εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης

_______________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program